Градина » Овощна градина

Градина:

Калемите да са от южната страна на короната

Kalemite-da-sa-ot-yuzhnata-strana-na-koronata

С резитбата на овощните дръвчета можете да подберете и калеми за облагородяване. За предпочитане са добре развитите и разположени от южната страна на короната клончета с нормално развити растежни пъпки. Събраните калеми свържете в снопчета и поставете етикет с името на сорта. Има...

Калий и бор са много важни за кайсията

Kalij-i-bor-sa-mnogo-vazhni-za-kajsiyata

Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е, че в кайсиите се натрупва доста калий, те са известни с това сред останалите п...

Калината се бере до първи слани

Kalinata-se-bere-do-parvi-slani

Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се обират отделните плодчета. Берат се само добре узрелите - в зелените има отровни ...

Капризите на лозата

Kaprizite-na-lozata

Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръчките и многогодишните части през зимата зависи от редица условия, като закалява...

Касисът се реже, след като опадат листата

Kasisat-se-rezhe-sled-kato-opadat-listata

Зрялата дървесина на касиса се реже от края на листопада, т.е. от ноември, до средата на март. Целта през първите години след засаждането е да се оформят храсти, които да започнат по-рано да плододават. От прикореновата част на касисовите храсти всяка година в зависимост от сор...

Катерливи ягоди скриват оградата

Katerlivi-yagodi-skrivat-ogradata

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и украсява градината с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с бели цветове, зелени листа и съзряващи ягоди, а също и с огнено червените ...

Кога да бутилираме бялото вино?

Koga-da-butilirame-byaloto-vino

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бутилирането трябва да става в безветрен и ясен ден. Преди наливането на виното в бу...

Кога да засадим овощните дървета

Koga-da-zasadim-ovostnite-darveta

Засадените в най-благоприятен срок дръвчета се прихващат и се развиват много по-добре. Засаждането може да се извърши от края на листопада – до началото на набъбване на пъпките. За повечето райони у нас това е времето от края на октомври до началото на април. През този период мож...

Кога да засадите нови лозички?

Koga-da-zasadite-novi-lozichki

При нашите климатични условия засаждането може да се извърши както през есента, така и през пролетта. Опитите и практиката обаче показват, че лозите, засадени през есенно-зимния период, по-добре се прихващат, развитието им започва по-рано през пролетта. По този начин встъпват в п...

Кога да оберете ябълките в градината

Koga-da-oberete-yabalkite-v-gradinata

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябъ...

Кога да подкастрим къпините

Koga-da-podkastrim-kapinite

Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава кората на издънките. Ако храстите останат неизрязани до края на зимата, то плододалит...

Кога да подрежем касиса?

Koga-da-podrezhem-kasisa

Още през февруари! През март може да се окаже, че сте закъснели. Защо ли? Защото касисът се събужда рано от зимен покой, соковете се раздвижват и започват да изнасят резервните хранителни вещества по клонките. Като ги изрязвате, заедно с тях ще изхвърлите и част от тези нужни рас...

Кога да проредим завързите на овошките

Koga-da-proredim-zavarzite-na-ovoshkite

Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане, завързване, развитие на плодовете) до момента на беритбата. Малко от цветовет...

Кога и как да оберем винените сортовe

Koga-i-kak-da-oberem-vinenite-sortove

От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделните части на лозето, от различни главини и от различна височина. Гроздето с...

Кога и как да поливаме лозите

Koga-i-kak-da-polivame-lozite

Много важен фактор за гроздопроизводството е напояването през вегетацията на лозата. През периода на цъфтеж (май-юни) не се полива. Влагата за лозите в този период се осигурява за сметка на влагозапасяването на почвата и от валежите. През периода на наедряването на гроздето, пора...

Кога се използва двуетажен кордон

Koga-se-izpolzva-dvuetazhen-kordon

Двуетажният кордон е подходящ, когато лозите се засаждат в отделни редове край стени на огради, постройки или край пътечки. Може да се използва за формиране на алеи, особено ако се съчетават сортове с различен цвят на гроздето. При двуетажния кордон се постига по-голямо уплътнява...

Кога се използват положници в лозето

Koga-se-izpolzvat-polozhnici-v-lozeto

Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температури и други. За попълване на празните места биха могли да се използват облагороден...

Кога се прави предприсаждане на лозите?

Koga-se-pravi-predprisazhdane-na-lozite

Преприсаждането на лозите в едно лозе е практика, която с успех може да се прилага, ако е загинала надземна част, за да се премахнат примеси от други сортове или да се подмени сортът. Или пък когато искате да размножите новосъздадени или внесени ценни сортове и клонове. За да б...

Кога се пресажда лимонът

Koga-se-presazhda-limonat

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвя...

Когато ресите се превръщат в мустачета

Kogato-resite-se-prevrastat-v-mustacheta

Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортове. Много е неприятно, защото си е чиста загуба. Превръщането на ресата в муст...

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Kogato-sadite-dravcheta-izpolzvajte-i-metara

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим широка поне 80-100 см и дълбока 50-60, изкопаната почва от горня пласт да обога...

Когато ширата не ще да закипи

Kogato-shirata-ne-ste-da-zakipi

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е ...

Кои овошки се нуждаят от чуждо опрашване

Koi-ovoshki-se-nuzhdayat-ot-chuzhdo-oprashvane

Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група прашецът от собствения цвят, попаднал върху близалцето, прораства и опложда яйцекл...

Кои овошки се нуждаят чуждо опрашване

Koi-ovoshki-se-nuzhdayat-chuzhdo-oprashvane

Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група прашецът от собствения цвят, попаднал върху близалцето, прораства и опложда яйцекл...

назаднапред
Начало