Всички им се възхищават, но малцина ги отглеждат, защото магнолията се смята за „трудно" растение. Това не е съвсем вярно, но при засаждане наистина трябва да положите малко повече грижи. Април е най-подходящият месец. Изберете защитено от студени ветрове място. Добавете много торф и не засаждайте надълбоко. Обилно поливайте новия храст при засушаване. Никога не копайте и не засаждайте близо до стъблото. Всяка пролет добавяйте слой от торф или добре изгнил компост около храста.
Сортове: Най-разкошната магнолия наистина е дърво - М. grandiflora. Въпреки че расте бавно, с времето достига 6 м височина, но най-често се отглежда като вечнозелен храст за стена. Цъфти между юли и септември с ароматни кремавобели цветове. Препоръчваме ви сорта М. grandiflora Exmouth. Най-популярната магнолия е М. soulangiana - разпростиращ се храст, който достига 3 м височина. Цветовете се появяват преди листата през април -чашевидни, бели отвътре и с пурпурен нюанс в основата. Lennei и Alexandrine са отлични сортове, по-различни са Rubra (розовочервен) или Alba Superba (бял). Звездната магнолия (М. stellata) е най-подходяща за ограничено място. Достига едва 1,2-1,5 м височина, но през март и април се покрива с ароматни кремавобели цветове.
Място и почва: Много магнолии не понасят варовика, но добре култивираната и обогатена с хумус почва е подходяща за тях. Изберете място, което е на ярко слънце или лека сянка.
Подкастряне: Не е необходимо. Отстранете мъртвите клонки след прецъфтяване. Нежеланите клонки можете да отрежете по същото време, но не се увличайте.
Размножаване: Чрез отводки в началото на лятото. През лятото е трудно да правите резници - необходим ви е затоплен минипарник.
Напоследък тя не предизвиква безпокойство, но опасността си съществува. Напада всички овощни видове, в т. ч. и лозата. Вредят гъсениците, като изгризват пъпките и листата. Бялата овощна пеперуда (Ap...
Градината се освобождава от зеленчуците. Не оставяйте празно мястото. Засадете предкултура. Изберете студоустойчиви растения и можете да ги засеете още през есента. Растенията поникват и се развиват м...
Сивото гниене /Botrytis cinerea/ е често срещана и опасна болест по гроздето. При дъждовни години особено през лятото и при силно чувствителни към болестта сортове то може да причини значителни за...
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...