Възрастният кедър изглежда наистина величествен. Масивният му ствол подпира наредените пласт над пласт клони до 24 м височина. Повечето от сортовете, които се предлагат в градинските центрове, не са подходящи за обикновената градина. Избирайте внимателно - има компактни и плачещи сортове, които няма да станат огромни. Винаги купувайте екземпляри, отгледани в контейнер, и засаждайте на място с добри дренажни свойства и много слънце. Растежът в началото е конусовиден, но след време върхът става плосък.
РАЗНООБРАЗИЕ:
С. atlantica Glauca
Високо: Височина след 10 г. 3 м
Синият кедър често се използва за единично дърво в морави, където синьозелените иглолиста се открояват най-добре. Направете здрави п.одпорки след засаждане. Не е подходящ за малка градина. Плачещият С, atlantica Glauса Pendula и жълтолистният С. atlantica Aurea са по-малко издръжливи.
C. deodara
Високо: Височина след 10 г. 3 м
Грациозният хималайски кедър се разпознава по провисналите странични клонки и централния връх. След като се прихване, расте бързо и може да достигне над 24 м височина. Не е за малка градина - ако мястото ви е на завет, засадете no-малкия С. deodara Aurea, който напролет е със златисти иглолиста.
C. libani
Високо: Височина след 10 г. 1,8 м
Ливанският кедър, въпреки че расте бавно, достига 24 м височина и за него няма място в обикновената градина. По-малки разновидности са С. libani Comte de Dijon, С. brevifolia, С. libani Nana и плачещият С. libani Sargentii.
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...
Продължителното отглеждане на едни и същи зеленчукови видове на едно и също място има редица вредни последици. Поради едностранното използване на хранителни вещества почвата бързо обеднява, а от еднот...
Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...
Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и зам...