Градина » Панданус

 Панданус
Pandanus

Тесните, бодливи по края листа много приличат на тези на ананаса и са разположени спирално по стъблото. Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със спираловидно стъбло и дълги, дъговидно извити листа. Появяват се и дебели въздушни корени, които не трябва да махате.
П. вейчии се разпростира нашироко и достига височина около 120 см. Назъбените краища на лисата са остри. За да нямате проблеми с тях изберете сорта compacta. П. баптистии е с гладки краища на листата.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 12°С през зимата.
Светлина: Избягвайте пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, а през зимата – много оскъдно; използвайте хладка вода.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте лисата.
Пресаждане: Напролет, на всеки 2-3 години.
Размножаване: Отделете издънките в основата на растението, когато достигнат дължина 15 см и ги третирайте като стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Отстранете върха на стайния лимон

Като стайна култура лимоните се отглеждат ниски. Основният летораст се почиства от странични разклонения на височина 15-20 см, а когато достигне 30 см неговият връх се пензира. С цел формиране на коро...

Едногодишният лук се сее след Трифоновден

Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засажда...

Подгответе мястото за новото лозе

Лозе може да се сади през есента или през пролетта. Препоръчва се обаче пролетното засаждане през втората половина на март и началото на април. Есента е подходящото време да се подготви и да се обрабо...

Нахранете градината с яйчени черупки

Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...

Начало