Градина » Панданус

 Панданус
Pandanus

Тесните, бодливи по края листа много приличат на тези на ананаса и са разположени спирално по стъблото. Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със спираловидно стъбло и дълги, дъговидно извити листа. Появяват се и дебели въздушни корени, които не трябва да махате.
П. вейчии се разпростира нашироко и достига височина около 120 см. Назъбените краища на лисата са остри. За да нямате проблеми с тях изберете сорта compacta. П. баптистии е с гладки краища на листата.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 12°С през зимата.
Светлина: Избягвайте пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, а през зимата – много оскъдно; използвайте хладка вода.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте лисата.
Пресаждане: Напролет, на всеки 2-3 години.
Размножаване: Отделете издънките в основата на растението, когато достигнат дължина 15 см и ги третирайте като стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Сега се прави присаждане на спяща пъпка

Присаждането (окулирането) на спяща пъпка започва към средата на юли и продължава до началото на септември. Този продължителен срок е едно от предимствата на тази операция. Освен това се извършва бърз...

Четири начина да измамим засушаването

Не всеки има възможност често да посещава своята градина, за да полее насажденията. Но в горещите летни месеци повечето растения се нуждаят от поливане минимум веднъж на 3-4 дни. За да се отглежда р...

Защо не ми растат репичките

Начинаещите градинари често се жалват от това, че в техните лехи не растат репичките. Трябва да се знае, че старите и нетипични по окраска и форма семена на тази култура, а също и дребните, не дават к...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Начало