Градина » Драцена

 Драцена
Dracaena

Драцената става все по-популярна като единично растение в коридора или дневната. Популярните кордилине са по-компактни, но листата им са също толкова ефектни, ако не и повече.
Повечето видове драцена и кордилине с безлистните си вдървенели стъбла и короните си от листа приличат на палми, но всъщност нямат нищо общо с истинските палми. Идеални са за модерно обзаведените стаи, но отдавна са познати като стайни растения. Съществува известно объркване при наименованията на растенията от тази група. Спори се и дали са лесни или трудни за гледане. Простичко казано, някои са лесни, други – трудни, зависи от сорта. Има три “лесни” драцени – Д. маргината, Д. Дракои, Кордилине аустралис няма да пострадат, ако ги държите на сянка, ако ги занемарявате от време на време и ако ги изложите на ниски температури. Останалите искат повече грижи – по-високи температури през зимата, внимателно поливане, за да е влажна почвата, но не и мокра, и често пулверизиране.
Не всички драцени приличат на палми. Д. гоздефиана е храст, който по нищо не прилича на роднините си. Издържа на ниски зимни температури и сух въздух по-добре от взискателните сортове.

Драцена или кордилине

Видовете и разновидностите на кордилине често се бъркат с тези на драцените. Може да откриете кордилине терминалис с надпис драцена треминалис. Въпреки объркването, има разлики. Кордилинето има коренище и дава издънки, корените му са бели (в разрез) и с грудки. Драцената не образува издънки, а гладките корени са тъмножълти или оранжеви (в разрез).

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 13°С през зимата; “лесните” видове (виж по-горе) издържат на по-ниски температури.
Светлина: Най-добре е да е на лека сянка – идеалното място е близо до прозорец с източно или западно изложение; някои видове като К. етрминалис се нуждаят от много светлина, а други два – Д. маргината и Д. фрагранс – растат на сянка.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; поливайте по-малко през зимата, но не позволявайте на почвата да засъхва.
Влажност на въздуха: Редовно пулверизирайте листата; само Д. драко и Д. годзфиана растат без проблем на сух въздух.
Пресаждане: През пролетта, на всеки две години.
Размножаване: Има няколко начина: от старо стъбло отрежете върха с листата и го поставете в почва. Използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата; може да направите въздушна отводка под короната, както и резници, дълги 5-7 см, от необлистена част на стъблото.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Погрижете се за бамята веднага след поникването

Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Т...

Ягодите залагат вече плодни пъпки

И след беритбата ягодите имат нуждата от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват е...

Аспержите са ценен деликатес

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли д...

Хубави домати стават без разсад и вода

Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места. Тях стопанинът не винаги има възможност да посети, да полее растенията. Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще с...

Начало