Градина » Загрибете лозята

 Загрибете лозята

Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна резитба. Оставените плодни пръчки се полагат по реда и се покриват с рохкава почва едновременно с главините. Възможно е загрибването да се извърши и без да се режат лозите през есента. В такъв случай се полагат само плодните пръчки, които се загрибват, а окончателната резитба се извършва през пролетта. По този начин лозите не се лишават преждевременно от листата си маса, оттокът на резервни вещества от пръчките към стеблото и корените завършва нормално. Пръчките се покриват с рохкава пръст около 10-15 см. Самото загрибване може да се извърши по-рано при хубаво време. При решаване на въпроса относно загрибването на лозята трябва да се има предвид народната мъдрост „Пази винаги за веднъж”. По-добре е 10 години да се загрибват и отгрибват лозите, отколкото да се загуби макар и една реколта. В такива случаи могат да измръзнат много лози, което често води до пропадане на цялото лозе. Загрибването има и отрицателни страни. При прилагането му могат да се нанасят механични повреди по главините и плодните пръчки. Загрибването предизвиква загниване на част от зимните очи. В години, когато няма измръзване, незагрибаните лози покарват по-редовно от загрибаните. Поради това при резитбата Гюйо резервната плодна пръчка трябва да се остави незагрибана. През пролетта в зависимост от условията на презимуването се запазва едната или другата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да си отгледаме цветна топка

Всички са виждали красивите саксии с хризантеми, които приличат на голяма цветна топка, но малцина знаят, че този ефект се постига с малко, но постоянни усилия. Освен външните фактори светлина, топлин...

Как да се грижим за алоказията

Алоказията (Alocasia) е един от ефектните представители на семейство Ароидни. Името им е дадено във връзка с наименованието на близкия род Колоказия, с който имат голяма прилика. Родът включва около 7...

Лятна резитба на прасковата

Мнозина я подценяват, но като истински любител, който е усвоил зимната резитба на този овощен вид, вие няма да я пренебрегнете. Състои се във филизене и пензиране. Филизенето се извършва още в начал...

Калий и бор са много важни за кайсията

Ако забележите, че листата на кайсията са като прегорели, много вероятно е дървото да изпитва калиев глад. Това е един от овощните видове, който има най-големи изисквания към този елемент. Причината е...

Начало