Градина » Запознайте се с пълзящото циганче

 Запознайте се с пълзящото циганче

Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат дължина до 90 см.
Дребните листа (1-1,5 см) са сърцевидни със заострен връх или пъпковидни, разположени на дълги червени дръжки. Горната страна на листата е зелена, а долната - червеникава.
В пазвите на листата на пълзящото циганче се образуват единични яркожълти цветове с диаметър 3 см.
За отглеждането на циганче от този вид е подходящ неогряван от слънцето прозорец с ярка разсеяна светлина. През лятото растението може да се постави на сенчест балкон или да се засади в градината. Тогава се полива обилно.
През зимата пълзящото циганче трябва да се държи на прохлада (около 10-12 градуса) при умерено поливане. Оголените филизи се изрязват и вкореняват във вода или лек субстрат. Подходящата почвена смес е листовка, торф, пясък и хумус. В периода на растеж се подхранва два пъти в месеца, като се редуват минерални и органични торове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не закъснявайте с обирането на доматите

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да с...

Ако фиданките са нападнати от въшки, не ги садете

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Куковичето грозде се сади наесен

Мускарито, известно още като кукувиче грозде, представлява непретенциозно луковично растение с височина 10-20 см. Луковиците са яйцевидни, горните им люспи са по-светли, 1,5 -3,5 см дълги и до 2 см в ...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало