Един от най-опасните неприятели по ябълката е ябълковият плодов червей. Това е малка пеперуда, която снася яйцата си по плодовете. Излюпилите се от тях гъсеничики навлизат навътре, като се хранят с плодовото месо и стигат до семките. Когато изживеят стадия си на червейчета, напускат подовете и пропълзяват по клоните и ствола, за да се скрият в пукнатини, където какавидират. Какавидите се превръщат в пеперуди и така цикълът се повтаря два пъти в годината. Повредите от първото поколение обикновено не се забелязват, защото числеността на неприятеля е относително по-малка, а ябълките още не са готови за ядене. Второто поколение е многочислено, консумацията на плодовете започва и неприятността проличава с всичка сила.
Борбата с химически средства е трудна, защото не е лесно за любителя да установи кога в каква фаза от развитието си е неприятелят. Пръсканията следва да се извършват по сигнал на растителнозащитните служби. Затова пък всеки любител си заслужава да използва механичните средства. Най-ефикасното сред тях е поставянето на ловни пояси около дебелите клoни и ствола на дръвчетата. За целта може да ви послужи ивица от велпапе, смачкани стари вестници или друг вид хартия, а също слама и сено. Моментът на поставянето на тези ловни пояси е втората половина на юни. Гъсеничките от първото поколение, пропълзявайки по ствола, стигат до пояса и в гънките му какавидират. На всеки две седмици ги сменяйте с нови, а старите изгаряйте.
Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...
Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 4...
Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...
Много са факторите, които влияят върху студоустойчивостта на лозата. Необходимо е мероприятията през вегетационният период да се провеждат навреме и качествено, за да се осигури добро узряване на пръч...