Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliaceae (каприфолиацеа).
У нас няма такова голямо изобилие на видове. Обикновено ги делим на две основни групи - черна и червена калина, като основна отличителна черта между двете е формата на листата най-вече. Докато черната калина има целокрайни листа със сърцевидна форма, то червената калина е с нарязани триделни листа.
Разновидност е на червената калина
От червената калина има създадени много декоративни форми и разновидности, като една от тях е картопът. Той представлява малко красиво дърво, достигащо на височина 2-3 м, с красива, заоблена корона. Листата са разположени срещуположно на клоните и са с наситено-зелен цвят. Цъфти през юни. Тогава изобилието на белоснежните едри, кълбовидни цветове привлича погледите отдалеч.
Един храст стига, за да освежи двора
Само един картоп в градината е достатъчен да я освежи и като че ли короната му изглежда обсипана със снежни топки през лятото, които не се разтапят на дървото, а го красят дълго време. Ненапразно картопът се търси като солитер за паркове и градини.
За отглеждане не е капризен, но обича въздушна и почвена влага и по-топли места. Вирее и на полусянка, ако няма достатъчно слънце.
Размножаване
Картопът има стерилни цветове и за сметка на красотата няма семенен път на развитие, а само вегетативен.
След прецъфтяването в началото на юли се събират резниците и се зареждат в парници. Както останалите червени калини, картопът образува коренови и пънни издънки, на които може да се разчита също за развитието му.
Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо в...
За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...
Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...