Продукти:
• 2 ч.ч. брашно
• 2 пакетчета краве масло
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.л. ром
• 1 щипка сол
За пълнежа:
2 шоколада от по 90-100г /бял и кафяв/
10-12 ореха
1 жълтък
1 с.л. сметана
2 с.л. кокосови стърготини
6-7 с.л. счукана карамелизирана захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
От изброените продукти омесваме гладко тесто, слагаме го в найлонов плик и оставяме за 1 денонощие в хладилника. Разточваме тестото на тънък лист и режем правоъгълници. В единия им край слагаме по една плочка от бял шоколад, а в другия - тъмна.
Завиваме кифличките, пъхайки от ореховите ядки. Мажем отгоре с бития със сметаната жълтък. Поръсваме със счукания карамел и стърготините и печем 15-20 минути в предварително сгорещена фурна.
Заделяме малко от шоколадите, които разтапяме на водна баня и пръскаме готовите кифлички произволно с помощта на вилица, така че да има светли и тъмни лентички.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...