Още рецепти » 06 юли

 06 юли

ЗАКУСКА

Кифлички-рула

Прoдукти: 750 г брашно, 3 яйца, 180 г захар, 1 кофичка кисело мляко, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 30 г мая, настъргана лимонова кора; зa плънката: 100 мл прясно мляко, 100 г захар, 2-3 с.л. какао, 200 г счукани орехи.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, втасалата мая, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса. През това време възвираме млякото на огъня заедно със захарта и какаото. Прибавяме орехите, разбъркваме много добре и отстраняваме от огъня. Разделяме втасалото тесто на 4 топки, които разточваме на правоъгълни кори. Разпределяме плънката върху корите и ги навиваме на рула. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, завиваме ги с кърпа и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Рибена чорба по търновски

Продукти за 4-5 порции: 1 шаран, 1-2 глави лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 2-3 домата, 1 връзка магданоз, мащерка, девисил, черен пипер, винена киселина, сол.

Нaчин на приготвяне: Във вряща подсолена вода пускаме последователно нарязаните лук, моркови, целина, домати. Малко преди да се сварят зеленчуците, слагаме рибата, която сме натъркали със сол и винена киселина и сме нарязали на кубчета . Накрая прибавяме и подправките. Поднасяме чорбата топла.

Задушен шаран с гъби

Продукти за 5 порции: 1 шаран /около 1 кг/, 250 г гъби, 1 с.л. стафиди, 1 глава лук, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 твърдо сварени яйца, 1 лимон, 10-15 маслини, 100 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим шарана 15 мин в кипяща подсолена вода. Изваждаме го и отстраняваме кожата и костите. Претриваме месото през едро сито, смесваме го със сол, черен пипер и лимонов сок и го оставяме да поотлежи. Задужаваме гъбите в малко масло. Посоляваме и ги разстиламе на дъното на йенска тенджера. Кипваме виното заедно със стафидите и го оставяме да се поохлади. Прибавяме към месото от рибата 1 бучка масло и виното със стафидите. Омесваме добре сместа и я разстиламе в тенджерата с гъбите. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на тънки люспи. Захлупваме плътно и задушаваме 10-15 мин на тих огън. Поднасяме ястието гарнирано с парченца твърдо сварени яйца, лимонови резенчета и маслини.

Пирог с череши

Прoдукти: 1 кг череши /вишни/, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. олио, 500 г брашно, 1 к.ч кристална захар, 1 к.ч. счукан сухар, 3-4 с.л. пудра захар, 1 ванили /или 1/2 пакетче канела/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с киселото мляко, в което сме разтворили содата. Постепенно прибавяме олиото и брашното. Замесваме меко тесто. Отделяме 1/3 от тестото и разточваме останалото на кръгла кора. Кората трябва да бъде достатъчно голяма, за да покрие дъното и стените на тавичката, в която ще печем сладкиша. Останалото тесто разточвами на дебел лист, от който изрязваме ленти, дебели около 1 см. Изчистваме черешите от костилките и ги разбъркваме със захарта и счукания сухар. Разстиламе кората в намаслена тавичка и върху нея разпределяме черешите. Отгоре кръстосваме изрязаните тестени ленти. Печем пирога в умерено силна фурна. Изчакваме да изстине, разрязваме го и поръсваме с пудрата захар, размесена с ванилията /или канелата/.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от риба

Продукти за 4-5 порции: 600-700 г речна риба, 1 ч.ч. сварен ориз, 3 яйца, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 лимон, копър, черен пипер, сол, галета за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в малко подсолена вода. Отцеждаме я, обезкостяваме и намачкваме месото с вилица. Запържваме леко брашното в маслото и разреждаме с прясното мляко. Варим соса, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме от огъня и след като изстине, го смесваме с рибата, сварения ориз, разбитите яйца, ситно нарязания копър, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре сместа и от нея оформяме крокети, които овалваме в галетата и пържим в сгорещената мазнина.

Сладолед “Олимпия”

Прoдукти: 7 праскови, 24 бишкоти, 500 г сметанов сладолед, 1 ч.ч. вода, 70 г захар, 100 г вишновка.

Нaчин на приготвяне: От захарта, водата и вишновката правим сироп, в който леко потапяме бишкотите и ги нареждаме по дъното и по стените на стъклена купичка за компот. Измиваме прасковите, обелваме ги и ги пускаме за 2-3 мин във вряща вода. Нарязваме четири от прасковите на четвъртинки и ги нареждаме по дъното на стъкления съд върху бишкотите. Слагаме в хладилник. Малко преди сервиране изсипваме в купата сладоледа, заравняваме повърхността и украсяваме с половинки от останалите праскови.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Поясът на Нептун лекува ревматизъм

Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...

Очарованието на малките холандски дворове

Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...

Десерти с ябълки

Кисел от ябълки Прoдукти: 750 г ябълки, 5 ч.ч. вода, 1 ч.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 1 ванилия, лимонена киселина. Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги обелваме. Почистваме ги от семеннат...

РАЗРЕШЕНИ ИНСЕКТИЦИДИ – 2017 г., I част

АВАНТ 150 ЕК - Лозя - гроздови молци, цикади, лозова листозавивачка; Домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито) - памукова нощенка; Пъпеши, тикви и дини (отглеждан...

Начало