Още рецепти » 29 юли

 29 юли

ЗАКУСКА

Питки с кайма

Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.

ОБЯД

Доматено минестроне

Прoдукти: 1-2 глави лук, 200 г бекон, 1 скилидка чесън, 300мл пилешки бульон, 450 г зрял боб, 4 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. макарони, магданоз, 1-2 зелени чушки, 2-3 картофа, 1 малък патладжан, 1 тиквичка, сол, пипер, подправки по желание.

Нaчин на приготвяне: Слагаме боба да покисне няколко часа във студена вода, изплакваме и го сваряваме в подсолена вода.После отцеждаме. Запържваме в олиото нарязаните на кубчета бекон, лук и чесън, докато лукът поомекне /около 2-3 мин/. Прибавяме 700 мл вода, бульона, боба, доматеното пюре, макароните и магданоза. Подправяме на вкус. Когато заври, намаляваме температурата и оставяме супата да покъкри 15 мин. Прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на кубчета и готвим, докато се сварят.

Мариновано пилешко с гъби и лук

Прoдукти: 1 кг пилешко филе, 2-3 глави лук, 400 г гъби, 4 с. л. сухо бяло вино, сока от половин лимон, 3-4 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 с. л. босилек, 2 с. л. горчица, 2-3 големи скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета (като за шишчета). Смесваме в купа горчицата, виното, сока от лимона, олиото, босилека, счукания чесън, магданоза, сол и черен пипер и много добре разбъркваме. Мариноваме месото в тази смес за около 20 минути. Нарязваме гъбите на едро (по-малките оставяме цели), а лука – на полумесеци. Добавяме ги към месото, разбъркваме добре и изсипваме заедно с маринатата в плик за печене. Завързваме плика, надупчваме го с нож на няколко места и го поставяме в съд за печене. Печем около час и половина във фурна, загрята до 200°С.

Суфле от извара с плодове

Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени ягоди (малини, къпини), 1 с. л. пудра за-хар, 2 с. л. червено вино.

Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.

ВЕЧЕРЯ

Яйца върху млечна подложка

Прoдукти: 8 яйца, 1 кг кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. оцет, сол, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, 60 г масло

Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме млякото, брашното, оцета и 2 яйца. Подправяме със сол и черен пипер, подлучваме със счукания чесън и разреждаме с 350 мл вода. Изсипваме тази смес в огнеупорна тавичка и отгоре счукваме останалите яйца, като гледаме да се запазят цели. Най-отгоре разпределяме маслото, нарязано на люспи и запичаме в умерено слаба фурна 10 мин.

Спагети с ягоди и сметана

Прoдукти: 150 г спагети, 200 г дребни ягоди, 100 г захар, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. лешниците.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме ягодите на половинки и ги поръсваме с 1 с.л. захар. Нарязваме лешниците и леко ги запичаме в сух тиган. Разтваряме останалата захар в сметаната и варим 5-6 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Отделно сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Заливаме ги със сметаната, загряваме на огъня и разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме ягодите и поръсваме с лешници.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вечните краски на мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

Искате ли орех, засадете от два сорта

В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Интериорните пейзажи

В днешно време, благодарение на новите разработки на различни дизайнерски фирми, интериорните пейзажи получиха широко разпространение и станаха напълно достъпни за всеки, който се интересува от тях. ...

Начало