Още рецепти » 16 ноември

 16 ноември

ЗАКУСКА

Катми с мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.

ОБЯД

Черкезка супа

Продукти за 4 порции: 1 к.ч. жито, 1 к.ч. зрял боб, 1 ч.ч. царевица, 1 глава лук, 200 г сварено пилешко месо, 6 ч.ч. бульон, 4 с.л. краве масло, 1 люта чушка, 4 домата, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме от вечерта в студена вода боба, житото и царивицата. Сутринта прецеждаме, заливаме отново със студена вода и варим, докато продуктите омекнат /около 1 час/. В отделен съд запържваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани домати. Прибавяме и нарязаната люта чушка. Изсипваме запръжката в супата и разреждаме с бульона. Варим 15 мин, прибавяме свареното и накъсано пилешко месо и варим още 15 мин. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Унгарска пълнена зелка

Прoдукти: 1 средно голяма бяла зелка, 400 г мляно месо смес, 75 г бял хляб, 2 яйца, 1-2 глави лук, кимион, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Попарваме зелката за 5 минути и я оставяме настрана. Смесваме смляното месо с накиснатия и изстискан хляб, яйцата, ситно нарязания лук и подправките. Поставяме тензухена кърпа върху отвора на дълбока паница и отгоре слагаме големи листа от зелката, които нареждаме едно върху друго. В средата изсипваме мляното месо. Събираме листата. Завързваме кърпата и я слагаме в тенджера с подсолена вода. Варим около 1 час на слаб огън.

Ронлив сладкиш

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 300 г брашно, 200 г краве масло, 200 г захар, 1 ч.л. канела, 150 г конфитюр от кайсии.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото и изрязваме от него платка с размерите на тавичката, в която ще печем сладкиша. После слагаме платката в тавичката и я надупчваме с вилица, за да не се подува при печенето. Разтопяваме маслото в дълбок съд и на тънка струйка прибавяме към него брашното, което сме размесили със захарта и канелата. Разбъркваме добре и след това с пръсти намачкваме от сместа трохи, които разпределяме върху платката в тавата. Печем сладкиша около 30 мин при температура 200°С. Отделно затопляме конфитюра заедно с 2 с.л. вода и намазваме още топлия сладкиш с получената кашичка. Изчакваме го да изстине и го нарязваме на правоъгълници.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня с риба тон

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 6 домата, 50 г настъргано сирене “Чедър”; зa соса: 50 г краве масло, 1 глава лук, 50 г брашно, 600 мл прясно мляко, сол и черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, 1ч.л. сос “Уорчестър”, 175 г настърган “Чедър”, 400 г риба тон от консерва в собствен сос.

Нaчин на приготвяне: Запържваме нарязания на ситно лук в маслото, поръсваме с брашното, пържим още малко и разреждаме с прясното мляко. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме соса “Уорчестър”, размитата в малко вода горчица, рибата и настъргания “Чедър” за соса. Варим 2-3 мин. Леко намокряме корите за лазаня. В намаслена тавичка разстиламе един пласт от соса. Покриваме с кора и намазваме втори слой сос. Отгоре подреждаме нарязани кръгчета домати и пак слагаме кора. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос и риба тон. Наръсваме отгоре настъргания “Чедър”, украсяваме с няколко резенчета домати. Загряваме. Покриваме тавата с фолио и печем 25 мин на 180°С. Махаме фолиото и печем още 15 мин.

Мус с маково семе и шоколад

Прoдукти: 2 бели шоколада по 100 г, 1 к.ч. заквасена сметана, 5 с.л. маково семе, 5-7 г желатин, 1 яйце, 1 жълтък; зa соса: 200 г червени боровинки, 1 к.ч. червено вино, 1 к.ч. захар, по 1 суха кайсия, смокиня, фурма, слива; 2 с.л. черешов или малинов топинг, сметана от флакон

Нaчин на приготвяне: Разтапяме белия шоколад на водна баня и прибавяме маковото семе. Потапяме желатина в хладка вода, за да набъбне, и го смесваме с разтворения шоколад и разбитите яйце и жълтък. Много внимателно към цялата смес прибавяме и сметаната. Оставяме муса за около 2-3 часа в хладилник да се стегне. През това време измиваме боровинките, слагаме ги с виното и захарта на огъня до завиране. Пасираме сместа и прекарваме през тензух или цедка. Прибавяме част от сухите плодове, които предварително сме нарязали и накиснали в алкохол. С лъжица разпределяме соса върху охладения мус. Напръскваме топинга и шприцоваме сметана от флакон. Украсяваме с останалите сухи плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Минипарниците

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

ЛЕЧЕНИЕ С ЛИМОНИ

От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...

Площадката пред входната врата

Под въздействието на добре оформеното входно пространство се добиват първите впечатления от градината, а в самия дом входът се превръща в забележителност. От край време входът на дома е своеобразен ра...

Начало