14.12.2018 година
Т
емата
 5232 |  0 
Вашите торти
Торта Мока

Прoдукти: 8 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 3 ч.ч. ситно смлени бадемови ядки, 19 с.л брашно, 1 с.л нескафе, 1 доза маслен крем или сметана, ароматизирани с екстракт от кафе или есенция, кафяво оцветен фондан.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на водна баня яйцата заедно със захарта. Щом удвоят обема си, изваждаме съда от водата и продължаваме да бием, докато сместа изстине. Прибавяме брашното, кафето и ситно смлените бадеми и внимателно разбъркваме. Изсипваме така приготвеното тесто в намаслена и набрашнена тавичка и печем на бавен огън. Изчакваме готовия блат да изстине и го разрязваме хоризонтално на две. Разстиламе 3/4 от крема върху едната половина на блата, покриваме с другата половина, заливаме с фондана и намазваме с останалия крем. Отгоре поръсваме с настърган шоколад, какао или канела.
Иванка Анкова

Торта "Цветенце"

Прoдукти: 1 компот от кайсии, 15 череши от сладко, 100 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 яйца, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 10-15 г масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме кайсиите и ги разрязваме на две, ако са цели. Слагаме във всяка половинка по една череша. Сипваме прецедения сок от компота в тенджера и варим на умерен огън, докато се сгъсти съвсем. Вземаме форма за торта с диаметър около 20 см, намазваме я с масло и изсипваме в нея сгъстения и изстинал компот. Нареждаме кайсиите една до друга с черешите надолу. Отделно разбиваме размекнатото масло заедно със захарта. Щом побелее, прибавяме едно по едно яйцата и пресятото с бакпулвера брашно. Изсипваме полученото тесто върху плодовете и печем 45 мин във фурна, загрята до 200°С. Обръщаме готовата торта в широка чиния за сервиране.
Мария Димитрова


Бабешка торта

Прoдукти: 6 яйца, 2 ч.ч. захар, 5-6 с.л. олио, 2 ч.л. сода бикарбонат, 2 праха ванилия, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. (без малко) лимонада, 2 с.л. какао; зa крема: 1,5 л прясно мляко, 10 с.л. захар, 5 яйца, 10 с.л. брашно, 1 пакетче краве масло, орехи за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и захарта до побеляване. При съвсем леко разбъркване прибавяме лъжица по лъжица лимонадата, олиото, содата, ванилията, а накрая брашното. Делим тестото на 2 части и към едната прибавяме какаото. Получават се 2 теста - жълто и кафяво. От тях в по-голяма, обилно намаслена тава, последователно опичаме на умерена фурна 4 блата - 2 жълти и 2 кафяви.
Сваряваме прясното мляко за крема. Като го дръпнем от огъня, добавяме захарта. Отделно разбиваме яйцата и брашното на гъста каша - като за палачинки. Слагаме млякото на студен котлон и тогава включваме. На тънка струйка, при непрекъснато бъркане, изсипваме кашата. Преди да започне да се сгъстява, добавяме бучка краве масло. Мажем блатовете с горещ крем, съединяваме ги, след което намазваме цялата торта отгоре и отстрани. Поръсваме със счукани орехи.
Виолета Драгова

Торта Александър

Прoдукти: 250 г брашно, 250 г смлени бадеми, 250 г масло или маргарин, 200 г захар, 1 ванилия, 1 ч.л. млян карамфил, 1 ч.л. канела, 1 щипка сол, кората от 1/2 лимон, 1 яйце; зa гарниране: 450 г малинов конфитюр, 2 листа желатин, 4 мл малинов ликьор, 500 г сметана, 50 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: От продуктите замесваме тесто, което разделяме на 3 части, оставяме да почива 1 час и изпичаме в кръгла форма 3 блата. Намазваме изстиналите платки с конфитюр от малини и ги слепваме. Накисваме желатина в студена вода. След като омекне, отцеждаме и смесваме с ликьора. Загряваме, докато желатинът се разтопи. Разбиваме сметаната със захарта, прибавяме желатина и с получения крем заливаме тортата.
Маргарита Ангелова

Торта „Ябълков каприз”

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. стафиди, 1 кофичка (400 г) сметана, един пакет и половина чаени бисквити, 1 щипка канела, орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета Слагаме ги на котлона заедно със захарта и 2 ч.ч. вода. Варим, докато станат прозрачни. Сваляме от котлона и ги отцеждаме добре. Към тях добавяме сметаната, стафидите (предварително накиснати в ром и изцедени) и счукани орехови ядки. Разбъркваме сместа добре. Във подходяща форма за торта подреждаме ред бисквити, отгоре половината от ябълковата смес, върху нея пак ред бисквити и останалата част от ябълковата смес. Украсяваме със смлени орехови ядки и слагаме за няколко часа в хладилника.
Петко Георгиев

Торта „Капучино”

Прoдукти: 10 яйца, 300 г брашно, 250 г захар, 2 с.л. какао, 1/2 ч.л. сол; за крема: 1 л сладкарска сметана, 1-2 с.л. капучино на прах; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 20 мл ром (или есенция); крокан и шоколадови формички за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците на яйцата. Към жълтъците прибавяме захарта, към белтъците солта и разбиваме поотделно. След това ги смесваме, като внимателно разбъркваме само в една посока. Добавяме пресятото брашно и какаото. Полученото тесто изсипваме върху застлана с хартия форма за торта (с махащи се стени) Печем блата на 180°С до готовност. Изваждаме от фурната, оставяме да изстине и го разрязваме хоризонтално на 3 части. Получените 3 блата сиропираме със захарния разтвор и слепваме помежду им с разбитата сладкарска сметана. По желание половината от нея можем да оцветим с капучино или какао. Отстрани и в средата декорираме тортата с крокан. Отгоре нареждаме готови шоколадови формички.
Стефан Тодоров

Елзаска торта

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г захар, 1 яйце, 200 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер; зa плънката: 100 г масло, 100 г захар, 2-3 яйца, 80 г изчистени и смлени бадеми, 1 с.л. ситно нарязани захаросани плодове, 60 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер; зa глазурата: 100 г пудра захар,1 с.л. вишновка, 1-2 с.л. вода.
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме тестото за блата и го оставяме за 30 мин в хладилника. Разбиваме на пяна маслото, захарта и белтъците за плънката. Прибавяме бадемите, захаросаните плодове, брашното и бакпулвера. Размесваме всичко добре и накрая добавяме разбития в малко захар белтък. Разточваме тестото и покриваме дъното на форма за печене, като леко изтегляме на горе краищата. Разпределяме отгоре плънката и печем до готовност.
Размиваме захарта за глазурата във вишновката и водата и изливаме върху топлия сладкиш.
Роза Димитрова

Шоколадова торта „Каприз”

Прoдукти: 3 яйца, 350 г захар, 150 мл олио, 200 г кисело мляко, 50 г какао, 50 г шоколад, 400 г бяло брашно, 1-2 щипки канела, 1 бакпулвер, карамфил; зa крема: 100 г краве масло, 3 яйца, 50 г шоколад, 1 чашка ликьор, 80 г пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с част от захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане прибавяме олиото, киселото мляко, канелата, какаото и карамфила. Накрая сипваме брашното смесено с бакпулвера. Разбъркваме добре и внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерена фурна. Разбиваме на пяна маслото за крема заедно със захарта. Стопяваме шоколада с малко вода или мляко и го прибавяме към сместа. След това счупваме едно по едно яйцата и накрая сипваме и ликьора. Разбиваме добре, за да стане кремът пухкав. Разрязваме блата на две, намазваме с крема и поръсваме с настърган шоколад.
Тодорка Денева

06.06.2012 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018