27.02.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 4580 |  0 
Мединилата – престижна украса за всеки дом
Пренесена в Европа още в 1888 г. от Филипините, мединила магнифика (Medinilla magnifica) се среща в тропическите гори на Източна Индия и Цейлон, о. Шри Ланка и островите на Мадагаскарския архипелаг. Това рядко красиво декоративно растение е храст, който достига до 3 м височина. Отглеждана като саксийно растение, тя не надминава 1 м височина.

Как изглежда?

Листата са много красиви - тъмнозелени, овално-елиптични. Достигат до 30 см дължина и 15 см ширина. Те са срещуположно наредени по два. Всички разклонения през пролетта завършват с много оригинални гроздовидни съцветия, които може да достигнат до 45 см дължина. Наведени са много грациозно надолу. Всяко съцветие съдържа около стотина дребни цветчета и е обхванато от няколко прицветни листа. Целият грозд е бледорозов.

Перфектните условия

Не забравяйте, че тази красавица е оригинална, но и много капризна. За да цъфти, трябва да контролирате температурата в помещенията. През зимата тя трябва да е в границите от 15 до 18°С, а през лятото - 18-20°С. Изисква много ярка светлина, но през лятото трябва да я предпазвате от прякото слънчево греене. През лятото влагата трябва да е равномерна и сравнително ниска през зимата.

Можем ли да я размножаваме в домашни условия?

Ако желаете да размножите растенията, имайте предвид, че това е сравнително трудно. Най-успешно е вкореняването на резници. Те трябва да се вземат от напълно узрели странични разклонения. За разлика от други растения, по-добре е да ги отчупвате с ръка, а не да ги отрязвате с нож или овощарска ножица. При температура 20-25°С те се вкореняват за около месец. Много целесъобразно е в стайни условия да се опитате да направите отводи. За целта част от наведената клонка покрийте с почва в специално наблизо поставена саксийка.
Когато се появят коренчета, прекъснете връзката с майчиното растение. Мединилата се развива добре в почвена смес, съставена от торф, чимовка и едрозърнест пясък в съотношение 2:2:1.

Тайните на успеха

Грижите за това растение не са много, но трябва да се прилагат с умение. Така например през зимата трябва да поливате умерено, а през лятото по-обилно. Трудности създава обстоятелството, че във всички случаи температурата на поливната вода трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в стаята. Ако през лятото пулверизирате листата, растежът е по-бърз, а външният вид на растенията е по-добър. Проветрявайте редовно, но внимателно, далеч от саксията.
Запомнете,че след като се появят цветните пъпки, саксията не трябва да се помества, затова помислете отрано къде ще е най-подходящото за нея място.

28.06.2010 г. / д-р Анка Дончева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021