Продукти:
• 350 г брашно
• 150 мл вода
• 2 с.л. олио
• 1 ч.л. сол
• 2 ч.л. лимонов сок
• 1 жълтък
• 125 г маргарин
• 25 г краве масло
За плънката:
• 150 г сирене
• 2 яйца
• 1 белтък
Начин на приготвяне:
С 300 г брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 мин. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50х30 см, като ръсим с останалото брашно.
Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразения маргарин. С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да престои още 20 мин на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин като прибавяме останалия маргарин и замразеното масло.
Оставяме тестото да отлежи още 20 мин и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме кръгове и квадрати. Във фигурките поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка без да притискаме и намазваме отгоре с разбит жълтък.
Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване и развиване на соленките, намаляваме температурата.
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...