Кулинарни рецепти » Крехки коледни сладки

 Крехки коледни сладки

Продукти за трошливото тесто:

• 400 г брашно
• 1 щипка сол
• 200 г краве масло
• 4 равни с.л. заквасена сметана

За пареното тесто:

• 100 г краве масло
• 1 щипка сол
• 100 г брашно
• 3 яйца

За гарниране:

• 1/2 к.ч. смлени фъстъци
• 100 г пудра захар
• 2 с.л. портокалов сок

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното за трошливото тесто със солта, нарязаното на люспи масло и сметаната. Накълцваме сместа за кратко време с нож и омесваме след това гладко тесто. Увиваме тестото във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.

Отделно приготвяме пареното тесто: Слагаме на огъня 200 мл вода заедно с разтопеното масло и солта. Щом течността заври, отстраняваме от огъня, сипваме брашното и бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Слагаме веднага в тестото едното яйце и го оставяме да изстине. После прибавяме едно по едно останалите яйца и месим, докато получим блестящо тежко тесто.

Върху набрашнена повърхност разточваме трошливото тесто на тънка кора. С накъдрена формичка изрязваме от кората тънки кръгчета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху всяко кръгче шприцоваме по една розичка от пареното тесто.

Печем сладките около 20 мин в предварително загрята фурна при температура 180°С. Размесваме пудрата захар с портокаловия сок. Намазваме готовите сладки с тази смес и поръсваме отгоре със смлените фъстъци.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Начало