Продукти:
• 2 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• 1 к.ч. счукани орехови ядки
• 1/2 ч.л. смлян карамфил
• 1/2 ч.л. канела
• 1 щипка смлян черен пипер
• 2 с.л. сусам
• 2 ч.ч. брашно
• 1 непълна ч.ч. олио
• сол
За глазурата:
• 1 белтък
• 150 г пудра захар
• 3 ч.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме последователно олиото, киселото мляко със содата, счуканите орехови ядки, подправките, щипка сол, сусама и брашното. Разбъркваме добре тестото и изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна.
Разбиваме белтъка за глазурата с пудрата захар, докато се сгъсти. Прибавяме лимоновия сок и разбиваме още малко. Когато сместа побелее, изсипваме я на равномерен слой върху изпечения кекс, като заглаждаме с нож. Поднасяме кекса, след като глазурата засъхне.
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...