Кулинарни рецепти » Кекс с лимоново пелте

 Кекс с лимоново пелте

Продукти:

• 1 пакетче краве масло
• 1 ч.ч. пудра захар
• 2 яйца
• 1 к.ч. смлени орехови ядки
• 1 к.ч. кисело мляко
• 2 ч.ч. брашно
• кората на 1 лимон
• 1 ч.л. сода бикарбонат
• пудра захар за поръсване

За крема:

• 1 ч.ч. вода
• 1 ч.ч. захар
• сока и кората на 1 лимон
• 2 с.л. нишесте

Начин на приготвяне:

Разбиваме размекнатото при стайна температура масло с пудрата захар и при непрекъснато бъркане смесваме с жълтъците, които сме разбили отделно. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме киселото мляко, в което сме разтворили содата, настърганата лимонова кора и малко по малко брашното. Накрая сипваме смлените орехови ядки и внимателно съединяваме с разбитите на твърд сняг белтъци.

Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка, изпичаме кекса в предварително загрята силна фурна и го оставяме да истине.

Разтваряме захарта за крема във водата. Добавяме настърганата лимонова кора, лимоновия сок и нишестето. Разбиваме сместа и я сгъстяваме на умерен огън, като бъркаме непрекъснато.


С помощта на конец разделяме изстиналия кекс хоризонтално на две части. Напълваме го с приготвения крем и отново го съединяваме. Поръсваме отгоре с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало