Кулинарни рецепти » Моряшки гювеч

 Моряшки гювеч

Продукти: (за 4 порции)

• 600 г филе от риба
• 4 рибки аншоа
• 1 к.ч. олио
• 1-2 глави лук
• 2-3 моркова
• 1 резен целина
• 2-3 домата
• 3-4 пиперки
• 1 к.ч. зелен грах
• 500 г картофи
• 1 тиквичка
• 1 скилидка чесън
• 10-15 маслини
• 1 лимон
• 1 дафинов лист
• 1-2 с.л. галета
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука, чесъна, целината и морковите на ситно и ги задушаваме в половината от олиото. След 15 мин прибавяме, граха, посоляваме, сипваме 1-2 с.л. гореща вода и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато продуктите омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.

Изпичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Поръсваме ги с малко лимонов сок и оставяме да престоят 5-6 мин. Обелваме картофите, заливаме ги с вряща подсолена вода, колкото да ги покрие и варим 10 мин.

Разстиламе задушените зеленчуци в обилно намаслена тавичка. Покриваме с кръгчета от нарязаната тиквичка. В средата слагаме, почистеното и нарязано на порции рибно филе. Върху филето разстиламе пиперките и поръсваме с галета. Наоколо нареждаме полусварените картофи. Поръсваме със стрития дафинов лист и черен пипер, заливаме с останалата мазнина и печем 15 мин в умерена фурна.

След като извадим от фурната поръсваме със смес от нарязаните на тънки ивички маслини, ситно нарязания магданоз и малко олио. Оставяме гювеча да престои 10-15 мин. Поднасяме, като гарнираме всяка порция с по 1 рибка аншоа и 1 резен лимон.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало