Продукти: (за 8-10 порции)
• 1 шилешко бутче /около 2-2,5 кг/
• 1 пакетче краве масло
• 4 глави лук
• 4 моркова
• 2 стръка праз
• 400 г ситно накълцано крехко телешко месо
• 200 г ориз
• сух джоджен, магданоз
• черен пипер, кимион, сол
Начин на приготвяне:
Измиваме бутчето и го подсушаваме. Правим надлъжен разрез и много внимателно отстраняваме коста. Изрязваме и малко от месото, за да получим по-голям джоб.
Нарязваме на ситно лука и праза и заедно с настъргания морков ги запържваме в маслото. Прибавяме накълцаното телешко месо и задушаваме около 15 мин. След това прибавяме почистения и измит ориз и задушаваме още 15 мин. Накрая прибавяме подправките: стрит сух джоджен, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
С така приготвената плънка пълним оформения джоб. Трябва да внимаваме оризът и зеленчуците да са полусварени, защото ги затваряме вътре в бутчето. Зашиваме бутчето с канап, натриваме го със сол и черен пипер и го слагаме в тавичка.
Заливаме го с разтопено масло и с 1 л топла вода, покриваме плътно с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме фолиото, заливаме със соса и запичаме, докато порозовее.
Изваждаме готовото бутче от фурната, прецеждаме соса, сгъстяваме го с малко брашно и заливаме с него месото, преди да го поднесем.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...