• 500 г свинско месо
• 1 глава лук
• 1 морков
• 1 корен магданоз
• 1 с.л. брашно
• 1 глава цвекло
• 1 парче прясно зеле
• 3 средно големи домата
• 4-5 картофа
• 1 глава целина
• 2 скилидки чесън
• 50 г маргарин
• лимонена киселина
• сметана
• черен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Подбираме шарено месо и го нарязваме на по-едри, а сланината му на по-дребни кубчета. Нарязваме зеленчуците на дребно.
В тенджера под налягане наливаме 2 л вода и слагаме месото /без сланината/ да се възварява като обираме пяната.
Отделно в тиган с разтопения маргарин запържваме леко лука, моркова, цвеклото, целината, магданозения корен и брашното, след което ги изсипваме при месото. Прибавяме ситно нарязаните зеле, картофи и домати, кубчетата сланина и лимонена киселина.
Затваряме тенжерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.
Готовия борш подправяме със счукан чесън и ако е нужно, добавяме още киселина и черен пипер. Поднасяме с по 1-2 с.л. сметана на порция.