Кулинарни рецепти » Солена торта с праз

 Солена торта с праз

Продукти:

• 500 г брашно
• мая, колкото кибритена кутийка
• 200 мл топла вода
• 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто)

За пълнежа:

• 1 кг праз
• 1 с.л. олио
• 400 г кашкавал
• 300 г сметана
• 3 яйца
• 1 червена люта чушка
• 400 г шунка или друг колбас
• индийско орехче
• черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в топла вода и я оставяме 15 мин да втаса. От брашното, солта, олиото и маята замесваме тесто и го оставяме да втасва 1 час.

Почистваме праза, нарязваме го на ситно и го задушаваме в загрятото олио. Щом поомекне, подправяме с индийското орехче, черен пипер и сол. Оставяме го да изстине. Смесваме настъргания кашкавал със сметаната и яйцата, черен пипер и индийско орехче.

Разточваме тестото на дъска, посипана с брашно и го разстиламе в намазнена форма за торта, като оформяме стенички от по 4-5 мм. Върху тестото слагаме слой шунка, след това слой праз, слой кашкавален крем и т.н. Завършваме с кашкавален крем и украсяваме с парченца праз.

Печем тортата на 180 градуса около 1 час. Ако тортата потъмнее бързо, покриваме я с фолио и продължаваме печенето. Поднасяме я топла.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Руло с локум

Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Начало