Градина » Зеленчукова градина

Градина:

50% повече бостан, ако поливате капково

50-poveche-bostan-ako-polivate-kapkovo

Дините и пъпешите съвсем неикономично изразходват водата от листата. За да се получат добри добиви, бостанът има нужда от поливане. Обикновено става по два начина -гравитачно и капково. При гравитачното се налагат до 3 поливки, трябват 30 куб.м. вода на декар. Напоследък в практи...

Ажгон – що е то?

Azhgon--sto-e-to

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушените листа и клонки за супи и ястия от месо, риба и птици. Всички части на растение...

Ако ви потрябва селим

Ako-vi-potryabva-selim

На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в състава на маринатите. Това растение се използва и за медицински цели, а народът...

Ако ще гледате айсберг, време е да го сеете

Ako-ste-gledate-ajsberg-vreme-e-da-go-seete

Тази салата се отличава с превъзходни вкусови качества и много любители вече правят опити с променлив успех да я отглеждат. Неблагополучията се дължат предимно на неправилно подбрани срокове за сеитба и прилагането на агротехнически похвати, характерни за добре познатата ни мару...

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

Ako-ste-gledate-praz-vreme-e-da-zasazhdate

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юни до 12 юли, като до това време мястото се използва за отглеждане на ранни култу...

Ароматната майорана е подправка и лек

Aromatnata-majorana-e-podpravka-i-lek

Билката се чувства добре на слънчево място и завет Като многогодишна майораната се среща в Северна Африка, от там е пристигнала у нас. Популярна е почти в цяла Европа. Растението обича топлината и светлината, не издържа зимните студове и се отглежда като едногодишна култура. Се...

Арпаджикът е готов за вадене

Arpadzhikat-e-gotov-za-vadene

В края на юли или началото на август, ако забележите, че лехата, в която отглеждате арпаджик, започва да жълтее, не се страхувайте, че е нападнат от болест. Това показва, че вегетацията на арпаджика е приключила. Отначало се наблюдава жълтеене на върховете на листата, а в послед...

Аспержите са ценен деликатес

Asperzhite-sa-cenen-delikates

Отглеждам аспержи от 4 години. Те са зелени. Интересувам се на каква дълбочина трябва да се засаждат? Трябва ли да се загрибват? Кога трябва да се тори? Кога трябва да се реже листната маса? Може ли да използваме тези аспержи и да ги преместим на ново място?- пита Милена Петрова ...

Бакла се сее сега

Bakla-se-see-sega

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска бакла, той е ран, с едри, месести и крехки чушки, или Местна едрозърнеста и дребно...

Баклата от зима се не плаши

Baklata-ot-zima-se-ne-plashi

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хранителност. По съдържание на белтъчини превъзхожда фасула и граха. Особено висок...

Бамята е готова за бране

Bamyata-e-gotova-za-brane

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие. Раст...

Биопродукти увеличават добивите

Bioprodukti-uvelichavat-dobivite

Почвените смеси за производство на разсад трябва да включват задължително торф за подхранване растежа на семената и почва. На пазара се намират натурални торове, които стимулират семената по време на кълненето и израстването на разсада. Има препарати, които могат да се прилагат п...

Бобовите култури подхранват градината

Bobovite-kulturi-podhranvat-gradinata

Настаняването на растенията в градината е едно от отговорните начинания на стопаните. Сложете в лехите повече зърнено-бобовите култури, от които ще имате голяма полза. Градината ви не трябва да остава без фасул, грах, бакла, леща, соя и др., защото те са богат източник на полезн...

Бостанът става рано, настанен в оранжерии

Bostanat-stava-rano-nastanen-v-oranzherii

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 градуса. След като като пробият растенията, се понижава на 18-20 градуса, така с...

Българската виагра

Balgarskata-viagra

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска височина в Пирин, Рила, Средни и Западни Родопи, Славянка. Многогодишното ра...

Българските домати не отстъпват на вносните

Balgarskite-domati-ne-otstapvat-na-vnosnite

През последните години непрекъснато се повишават изискванията към съвременните сортове домати както у нас, така и в останалите страни с развито зеленчуково производство. Масовата инвазия на вносни семена е една от причините българските селекционери да предложат достоен отговор. Н...

В топло гнездо растат здрави зеленчуци

V-toplo-gnezdo-rastat-zdravi-zelenchuci

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко производствени разходи. Как се прави Топло гнездо се приготвя като се и...

В южните райони баклата се сее преди зимата

V-yuzhnite-rajoni-baklata-se-see-predi-zimata

Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано напролет ще използва влагата и ще излезе на пазара, когато все още няма зелен фас...

ВРЕМЕ Е ДА ЗАСЕЕТЕ РАННИТЕ ДОМАТИ

VREME-E-DA-ZASEETE-RANNITE-DOMATI-

И за опитния градинар определянето на точния момент за сеитба на разсада за ранни домати често е задача с повишена трудност, а какво ли остава за любителя, още повече ако е начинаещ. Въпросителните са много. Едната е, да речем, дали пролетта няма да избърза или пък ще закъснее? А...

Вадете вече фъстъците

Vadete-veche-fastacite

Към изваждането на фъстъците се пристъпва, когато семената в растението узреят около 75-80 %, което при сортовете Калина, Садово 2609, Росица и Кремена се установява по червената окраска на семената. Този период обикновено настъпва в края на септември. При сорта Орфей узряването ...

Вертикални конструкции за краставиците

Vertikalni-konstrukcii-za-krastavicite

Още в началото на май времето се затопля до толкова, че краставиците може да се засяват или засаждат, ако е отгледан разсад, почти навсякъде из сраната. Обикновено схемата на засаждането (засяването) е 90 см между редовете и 40 см между растенията в реда. Може да се използва е ле...

Вече можете да сеете есенните репички

Veche-mozhete-da-seete-esennite-repichki-

Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни репички е сеитбата през септември. Ако закъснеете, през ноември вече рискувате да ...

Вече можете да сеете марулите

Veche-mozhete-da-seete-marulite

Най-ранната възможност за засяването на семената от маруля за получаване на реколта през есента е около средата на август. Разсадът ще бъде готов за засаждане към средата на септември, когато растенията развият 4-5 листа. При главестата салата сеитбата може да бъде с около 15 дни...

Вече можете да сеете пъпешите

Veche-mozhete-da-seete-papeshite

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-високи температури. Също като динята е бостанна култура, но е по-взискателен към по...

напред
Начало