Градина » Бостанът става рано, настанен в оранжерии

 Бостанът става рано, настанен в оранжерии
Ще имате зрели пъпеши и дини още в средата на май

Разбира се първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 градуса. След като като пробият растенията, се понижава на 18-20 градуса, така се предотвратява изтеглянето им. Десетина дни по-късно температурата се повишава отново до 23-25 градуса през деня и 18-20 градуса през нощта.

В саксийката се оставя едно, най-много две стръкчета.

Разсадът е готов за засаждане, когато има добре оформени 3-4 същински листа. Това обикновено става през втората половина на февруари.
При сеитба в началото на януари плодовете започват да зреят около 15-ти май. Ако трябва пъпешите да станат готови през юни, семената се засяват към края на февруари - началото на март. По това време слънчевото греене се засилва, разсадът по-бързо се развива и е готов да иде в оранжериите в началото на април.

Стъклената къща иска специално обзавеждане

Най-напред се подготвят балите слама и траншеите за тях. Използва се суха и добре запазена пшенична слама. За 100 кв. м оранжерийна площ са необходими 1-1,2 т слама при тежина на балата 12-15 кг. При ширина на шеда 3,20 м се правят три надлъжни траншеи с ширина 50-60 см и дълбочина 10-15 см. Ако шедът е широк 6,40 м се правят четири надлъжни траншеи - двете крайни са широки 50-60 см, а средните - 100-120 см. В крайните балите се нареждат надлъжно, а в средата – напречно. Навсякъде, където имат празни места се запълват със слама. При оранжерии с поликарбонатно покритие в крайните траншеи балите слама задължително се разполагат надлъжно. Сламата се навлажнява добре, полива се няколко пъти в продължение на 5-7 дни. Първоначално върху повърхността на балите се разхвърля млян варовик. След като проникне в сламата се внася една трета от амониевата селитра и цялото количество суперфосфат и калиев сулфат. Два до три дни по-късно се внася и останалото количество азотен тор.

Необходимите торове

За бала 15 кг
Амониева селитра 34 % 225 г
Обикновен суперфосфат 18 % 165 г
Калиев сулфат 46 % 60 г
Млян варовик 168 г

Торовете се разхвърлят по дължина на балите и с помощта на цедка се размиват равномерно с вода, за да проникнат в цялата бала. Те не трябва да се измиват в почвата, а оставането им в горния слой е опасно за младите растения. Торовете се внасят в добре наситнено състояние. Обработените бали се покриват с 5-6 см торопочвена смес, която се прави от добре угнил оборски тор и почва в съотношение 1:1.
Когато се обработва сламата, температурата в оранжерията се поддържа 10-12°С. Няколко дена след като се внесат торовете започват ферментационните процеси и температурата в балите се повишава до 45-50°С. След това тя намалява и когато спадне до 30°С и върви надолу се засаждат растенията.
Дупките се правят със заострено дървено садило с дебелина 8-10 см. на разстояние 35-40 см една от друга.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Настойка от лук лекува краставиците

Всичко от лука може да бъде оползотворено. Дори люспите. Не ги изхвърляйте, защото ще ви свърщат хубава работа. Не всички знаят за свойствата на луковите обелки като ефективен тор за растенията. В тях...

Събудете за живот дамското сърце

Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у н...

Дрян най-лесно се хваща от отвод

Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...

Как да промените сорта на лозата

Присаждането се извършва, само когато лозите са в буен растеж - в края на май и началото на юни. Непосредствено преди операцията се премахват излишните леторасти и се оставят само онези, които ще се п...

Начало