Градина » Не оставяйте калатеята жадна

 Не оставяйте калатеята жадна

Калатеята (Calathea) принадлежи към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австралия. На много места местното население използва листата на калатеята за изплитане на кошници. Оттам е и произлязло името – калатос, което от гръцки означава – “кошница”.

Осигурете й достатъчно вода

Калатеята изисква топли помещения с оптимална температура 18-21ºС. Минималната температура не бива да пада под 15-16ºС. Не обича теченията и внезапни температурни промени. Почвата на растението трябва да е непрекъснато влажна. Засушаването и преполиването са еднакво вредни за него. В периода на активен растеж калатеята се подхранва с течен тор през 14 дни. Почвата в която се отглежда да е съставена от торф, листовка, градинска почва. На всеки 2-3 години растението трябва да се присажда, като се увеличава размерът на саксията и се поставя дренаж на дъното. Това прехвърляне се извършва през пролетта. Размножава се през пролетта чрез разделяне на растението.
Калатеята расте и се развива добре на полусянка. Не понася пряко слънчево огряване. Силното слънце причинява пригори и избледняване на листата. Северното изложение е най-подходящо за отглеждане на нея. Добре понася високата въздушна влажност, поради което в период на активен растеж, е добре да се пулверизират листата с хладка вода. Красотата на калатеята идва от пъстротата на листата и от атлазения им блясък.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кората на овошките предупреждава за опасни болести

Изсъхването и загиването на плодните дръвчета в последните години е състояние, което се констатира на много места в страната. Обикновено това е предизвикано от болести (цитоспороза, антракноза и др). ...

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Не бързайте с брането на мушмулите

Мушмулата е последният плод, който се прибира от овощната градина. Беритбената зрялост трудно се установява по външни признаци. Един от показателите е отделянето на плода от клонката. Мушмулата, както...

Заредете топлите парници

В края на годината работата в градината значително е намаляла и грижливият стопанин вече планира какви зеленчуци ще отглежда през следващата година. При изготвянето на проекта за пространственото разп...

Начало