14.08.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  865  |   0  
Не бързайте с отзимяването на декоративните растения
Градините ни са пълни с неустойчиви на мразовете декоративни растения. За успешното им презимуване те биват укривани с изолиращи ги от студа материали. Сред тези видове са рододендроните, лагерстремията, цеанотусът, будлеите, вечнозеленият чашкодрян и други предимно вечнозелени декоративни растения. Тези видове, както и чайно-хибридните и други топлолюбиви рози се нуждаят от изкуствена ефективна защита през зимата. С изолационни материали взависимост от степента на студоустойчивост декоративните растения се обвиват изцяло (лагерстремия, рододендрон и др.) или пък частично. С шума се покрива хортензията. С натрупване на пръст около растенията се зазимяват розите. Със смърчови клонки се предпазват листата на вечнозелените растения от измръзване и от настаняването на мишки.
Голямо значение има и правилното определяне на времето за отзимяване. Ако това се направи по-късно от нормалното, има опасност от забавяне на развитието на растенията, ако пък избързате, то може да застрашите видовете от измръзване при повратни студове. Самото отзимяване на храстите, розите и отчести цветята става ръчно. Стопаните трябва да имат малки мотички, с помощта на които да се маневрира при отзимяването на растенията. Материалите, с помощта на които се зазимява, се събират и да се надробяват и смилат за подготовка за наторяване.
Отзимяването се прави съответно за по-студените райони в началото на април, а в по-топлите – в началото или средата на март. Отзимяването на розите става в периода от 15 март до 15 април. За тях са особено опасни късните пролетни слани, затова бъдете внимателни.
Често се налага и отзимяване на някои цветни култури. Това става с помощта на гребла, с които много внимателно трябва да се работи, за да не се счупат цветните филизи. Събраните покриващи материали трябва да се използват за направа на компост.
18.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020