В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъмняват и консистенцията им става сипкава, брашнеста в резултат на разграждането на протопектина. Тези симптоми се развиват бързо при прерязване на плодовете под въздействието на ниски температури - 1-2 градуса, и повишена влажност. Случва се особено в началния период на съхранение.
Инфекциозните повреди са от няколко причинителя на болести: меко гниене, сиво гниене, горчиво гниене,сърцевинно гниене и саждиви петна.
Мекото гниене
се причинява от гъби род Penicillium. Върху повърхността на плодовете около механични повреди се явяват сламеножъл-ти до бледокафяви меки, неустойчиви на натиск петна, които бързо се разрастват. Тъканите са воднисти и меки, с неприятна миризма на плесен и слаб вкус на алкохол. При влага върху повредените тъкани се развиват сиви до синьо-зелени спорообразуващи туфи.
Гъби от род Botrytis причиняват
сивото гниене
при което върху плодовете се развиват кафяви петна. Те постепенно обхващат цялата повър хност. Плодът запазва формата си, но нападнатият е твърд и върху него се образува бял налеп с тъмни склероции.
Горчивото гниене
се причинява от гъба. Появява се в две форми - външна и вътрешна. Външната се явява при повреди по повърхността на плода, наблюдава се тъмно-кафяв пръстен с белезникава плесен, прошарена с розови купчинки. При вътрешната форма плодът външно е здрав, но при разрез се вижда кафяво загниване на семенната кутийка, усеща се неприятна миризма на плесен и силно горчив вкус.
Саждивите петна
се явяват под формата на повърхностни, преливащи и неясно ограничени напетнявания върху плодовете с маслинено-зелен до кафяв цвят. Инфекцията става при наедряване на плодовете.
Гъбите от род Alternaria причиняват
сърцевинното гниене.
Наблюдава се след продължителен период на съхранение. При разрязване на плодовете в областта на семенната кутийка се вижда тъмно гниене със сив налеп.
За да нямате проблеми
• Трябва да торите балансирано и в края на вегетацията да ограничите поливането.
• Когато настъпи технологичната зрялост, берете плодовете заедно с дръжките, като внимавате да не са наранени или напетнени и да е запазен восъчният им налеп.
• Съхранявайте ги при температура 0.5-1 градуса и относителна влажност на въздуха 90-95%. Необходимо е добро проветряване.
• Периодично преглеждайте съхраняваните плодове и ако видите заразени, веднага ги отстранявайте.
• Редовно правете резитби за просветляване короните на дърветата.
Септември е най-подходящото време за засаждане на ягодите. До настъпването на студовете младите растения пускат дълбоки корени и устояват успешно на ниските зимни температури. Голяма част от корените ...
Каладиумът е многогодишно растение, произхождащо от Южна Америка. На височина достига 30-35 сантиметра. Корените му са месести и образуват многогодишни грудки. Едрите му листа са твърде интересни със...
Може би имате в градината сортове, които не ви харесват - вместо да ги изкоренявате, можете да ги преоблагородите. При наличието на добре развита коренова система за 2-3 години те ще оформят короната ...
Кореново гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-дреб...