09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  3503  |   0  
Черешовата муха ще опропасти реколтата
Черешовата муха (Rhagoletis cerasi) е един от най-опасните неприятели на черешата, който ако не се провежда пръскане, може да унищожи изцяло реколтата. Тя е дребна, черна мушица (4-5 мм дължина), с прозрачни ципести крила. Разпространена е в цялата страна. Развива само едно поколение през годината, но при хубаво време през пролетта се намножава силно и причинява червивост на плодовете на черешата, вишната, вишнапа.
Зимува като какавида в бледожълт, бъчвовиден пашкул в повърхностния слой на почвата. При нормални условия мухите излитат през последната десетдневка на май. Те летят до началото на юли. Особено активни са през топлите слънчеви дни. Женските снасят по едно-две яйца под кожицата на зазряващите, леко оцветени плодове. Една женска снася 150-300 яйца. Ларвите се излюпват около 6-10 дни след снасяне на яйцата. Те се хранят и развиват в месестата част на плода около костилката. Повредените червиви плодове потъмняват и омекват, а белите сортове – покафеняват. Месестата част на плода се превръща в кашовидна маса. Ларвите са жълтеникаво-бели, със заострен преден и заден край, без глава и крака. На дължина достига до 6 мм. Развитието им в плода продължава 15-20 дни, след което го напускат и какавидират в почвата.
У нас черешовата муха почти не напада ранните сортове череши. Силно киселите вишни също се нападат слабо. Най-големи са пораженията при средно ранните и късно зреещите сортове.
Пръсканията се правят срещу възрастните мухи преди да снесат яйцата си. Най-добре е да се пръска по сигнал, даден от службите по земеделие. При липса на такава информация, се пръска в началото на узряването на плодовете, когато още не са омекнали, но белите и розовите сортове започват да се избистрят, а червените са леко розови. Средно ранните сортове се пръскат един път, късните – два пъти през 10-12 дни.
Одобрени са следните препарати, дадени в доза за 10 литра вода: вазтак 100ЕК – 1,5 мл, децис 2,5ЕК – 3 мл, карате зеон 5КС – 1,5 мл. Карантинният срок на тези препарати е 7 дни.
05.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022