Градина » Как да приготвим шербет за растенията?

 Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос.
Всяко земеделско домакинство отглежда птици - кокошки, пуйки, патици, гъски. Торът от тях е най-богатият на хранителни вещества. Той е бързодействащ с благоприятно за растенията съотношение между азота, фосфора и калия. В 1 кг птичи тор се съдържат средно 17 г азот, 16 г фосфорна киселина, 9 г калий и 15-24 г калций. Годишно една кокошка дава 6-12 кг тор, една пуйка - 12-15 кг, една патица - 8-10 кг, една гъска - 12-14 кг.
Добре е птичият тор да се събира често и отделно от тора на другите животни, не трябва да се излага на дъжд. Азотът в този тор се губи много бързо, излитайки във вид на амоняк. За да се предотврати загуба на амоняк, торът трябва да се смесва с градинска пръст.
Най-полезно е птичият тор да се използва за подхранване чрез шербетуване на зеленчуковите култури. Трябва обаче да се разреди с вода в съотношение 1:10 (една част птичи тор на десет части вода). Приготвеният разтвор се внася веднага в почвата, така се избягват загубите на азот.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Капризите на лозата

Ниските или високите температури под или над определени граници водят към повреждане на отделните органи на лозата. По-голяма опасност представляват ниските температури. Издръжливостта на пъпките, пръ...

Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...

Червеният пипер има много врагове

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцвет...

Приберете брюкселското зеле

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...

Начало