09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2469  |   0  
Окапалите листа крият опасни зарази
В опадалите листа презимуват причинителите на много болести. Важно е да ги знаете, за да вземете мерки. В шумата дреме заразата на червени петна и ръжда по сливата, на струпясване по ябълката и крушата и антракноза по ореха (тя остава също и в заразените клонки). Във вътрешността на пъпките пък зимуват причинителите на брашнестата мана по ябълката и прасковата, на къдравостта по прасковата. В изгнилите и мумифицирани плодове, останали върху дърветата или по земята, въпреки студа ще останат заразите на ранното и късното кафяво гниене, на ранното загниване по завръзите на дюлята. По клонките зимува сачмянката по костилковите видове (праскова, кайсия, череша). Това са най-опасните и най-разпространените гъбни болести по овошките.
Ще презимуват и възрастните насекоми на крушевата листна бълха и на ябълковия цветопробивач, а също и ларвите и какавидите на листоминиращите молци. Под старата, напукана кора на ствола спят гъсениците на ябълковия и сливовия плодов червей, на източния плодов червей.
Между люспите на пъпките по младите клонки са яйцата на листните въшки, гъсениците на червената пъпкозавивачка в паяжинен пашкул. По кората на клоните и ствола ще останат ларвите на калифорнийската щитоносна въшка, сливовата щитоносна въшка. А върху младите клонки са яйцата на червения и кафявия овощен акар.
В почвата пък се крият какавидите на черешовата муха, лъжегъсениците на черната сливова плодова оса.
Листогризещите гъсеници на бялата овощна пеперуда, златозадката, бялата американска пеперуда зимуват в паяжинни гнезда.

Мерките

Късната есен е време да се почиства градината. Съберете и изгорете опадалите листа, обработете почвата, остържете старата напукана кора на стъблата, свалете ловните пояси от велпапе и съберете гъсениците на плодовите червеи. Не пропускайте да изрежете заразените изсъхнали леторасти и клонки, съберете мумифицираните плодове от дърветата и върху почвата. Накрая изрежете гъсеничните гнезда и варосайте стъблата. След като напълно опадат листата на прасковата, трябва да направите първото пръскане срещу къдравостта с 2 % бордолезов разтвор. Второто се извършва напролет при набъбване на пъпките, работи се с 1 % бордолезов разтвор.
Зимното пръскане в овощната градина обикновено започва през февруари.
03.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023