26.11.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  8516  |   0  
Отвара от лук гони щитоносните въшки
Телата на тази група насекоми са покрити с твърдо восъчно образувание, подобно на щитче, откъдето те носят наименованието си.
По цветята и декоративните растения се срещат различни видове щи-тоносни въшки, които се отнасят към няколко групи:
Сферични щитоносни въшки - те са едри (3-4 мм), с плоско, кръгло, овално или продълговато щитче, съставено от няколко пласта, оцветено белезникаво, кестеняво, тъмнокафяво.
Брашнести щитоносни въшки - псеудококуси. Те нямат щитче, а тялото им е покрито с бяла, влакнеста, восъчна материя. Нападат листата, дръжките, стъблата, смучат сок от тях и отделят сладка лепкава течност, по която се развиват чернилни гъби. Развитието на растенията се затормозява, листата пожълтяват и изсъхват. Брашнестите щитоносни въшки се забелязват като бели, пухкави топчици, натрупани най-много в основата на растенията, между стъблото и клонките, по дръжките на листата. При разкъсване на тези "топчици" се разпълзяват жълти, оранжеви или зеленикави ларви. Разпространени са навсякъде в страната, нападат голям брой цветя и силно им вредят.

Борбата

В оранжериите и в помещенията, в които цветята остават да зимуват при подходящи температурни условия, щитоносните въшки продължават да се развиват. През този сезон пръскането на цветята при домашна обстановка с отровни препарати е опасно. Вместо това препоръчваме няколко пъти в месеца добро нап-ръскване и измиване със сапунена вода (10 г за 1 л вода), с добавка на стрит и размит във водата дребно нарязан лук (една чаена лъжичка стрит лук за 250 мл вода). При това пръскане се засягат младите ларви, преди да започнат да се оформят щитчетата. То почиства растенията и им помага да се развиват добре.
13.01.2014 г. / Тонка Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020