Градина » Защита от доматения миниращ молец

 Защита от доматения миниращ молец

Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta) навлезе в нашата страна неотдавна и стана един от най-опасните неприятели на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито. Напада също патладжана, картофите, пипера и други култури. Най-големи поражения молецът нанася на доматите в оранжерийте, в които развива голям брой поколения (до 10-12) и щетите са през целия вегетационен период – от разсада до пълното приключване на беритбата. Загубите при добива могат да достигнат 50-100%.
Доматеният молец е дребна, сивокафява пеперуда. При размах на крилата достига 10 мм. Пеперудите снасят яйцата си по всички надземни части на растенията. Новоизлюпените гъсенички са много дребни, жълтеникави. По-късно гъсеницата става жълтозелена и при пълното си развитие достига 9 мм дължина, с розово оцветяване на гърба.
Младите гъсенички се вгризват в листата, навлизат между двата епидермиса и се изхранват с меката част на листата (паренхима), при което се образуват големи галерии (мини) изпълнени с тъмни гранулирани екскременти. Гъсениците навлизат и в плодовете и стъблата. Увредените растения изсъхват.
Гъсениците какавидират в почвата, по листата или в мината. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно. Пеперудите са активни през нощта, през деня остават скрити между листата.
Неприятелят се пренася лесно с плодове от домати и патладжан. На по-големи разстояния пеперудата се пренася чрез активен летеж, подпомогнат от вятъра.

Мерките

Борбата срещу този неприятел се провежда трудно, особено ако той се намножи в по-голяма плътност, растенията са в период на зреене, а пръскането е закъсняло, както често се случва в практиката. Ако времето на зреенето и сроковете на беритбата на плодовете позволяват използването на химически средства, пръскането може да направите с един от следните препарати: конфидор 200СЛ – 5 мл (карантинен срок 7 дни), конфидор енерджи ОД – 8 мл (карантинен срок за зеленчуци 3 дни), кохинор 200СЛ – 5 мл (карантинен срок 7 дни), калипсо 480СК – 2 мл (карантинен срок за домати и пипер 3 дни), пикадор 20СЛ – 5 мл (карантинен срок 7 дни). Посочените препарати са системни, с контактно и стомашно действие. Те проникват в тъканите на листата и плодовете и могат да засегнат гъсениците в мините. Сравнително по-слабо отровни са, имат къс карантинен срок и се разграждат бързо.
Ако вегетацията на доматите продължи по-дълго и има възможност да се направят няколко пръскания можете да включите и препаратите нексид 015КС – 3 мл, децис 2,5ЕК – 3 мл (карантинен срок 7 дни). Те действат контактно и стомашно. Имат силно проявено начално действие.
Спазвайте строго карантинните срокове. Дадените дози са за 10 л вода.

Автор: Любомила Кръстева

Представяме Ви:

Грамофончета на балкона до късна есен

Родът на ипомеите, които нашия народ галено нарича грамофончета надчислява 500 вида. Те произхождат от тропическите и умерено топлите части на земното кълбо. Това са многогодишни и едногодишни виещ...

Съвлак тормози лозя и овошки

Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упори...

Как се прави хубав червен пипер?

Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) ...

Патладжанът първо живее в сандъчето

В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...

Начало