11.07.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  18945  |   0  
Щом земята се затопли, идва време за фъстъците
Използвайте миналогодишни семена, старите няма да поникнат
Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех. У нас са оформени два района на по-широко отглеждане - Пловдивски и Благоевградски. Но фъстъци гледат хората в почти всички градини на Южна България.
Фъстъците, като бобово растение обогатяват почвата с азот. Те са много добър предшественик на много култури - зимни и пролетни.
Добре е да знаете, че високото съдържание на мазнини не им позволява да запазят кълняемостта си повече от 3 години. Използвайте за сеитба миналогодишни и съхранени плодове. Изваждате семената непосредствено преди сеитбата.
Сее се в края на април, началото на май, когато почвената температура достигне и се задържи над 15 градуса и има достатъчно влага. Тази пролет закъсня, метереолозите прогнозират необичайно за сезона хладно време в края на април Така че фъстъци могат да се сеят не само в първите дни на май, но и към средата на месеца.

Растенията цъфтят през цялото лято

Биологическа особеност е, че цветовете им могат да се развиват, опрашват и оплождат, без да се появят над повърхността на почвата. Плодообразуването е възможно само при условие, че завръзът прониква в почвата. Плодните дръжки, които носят на върха си оплодената яйцеклетка, се удължават и се мушват на дълбочина 8-10 см в земята, там завръзът започва да нараства.

Ориентирайте редовете север-юг

За развитието си фъстъците изискват топлина, влага и почвено плодородие. Нужни са им 5-6 месеца без мраз, висока средна температура, интензивно слънчево греене и достатъчни валежи през вегетацията. Силно светлолюбиви са, затова избирайте слънчевите места и по възможност ориентирайте редовете север-юг. Осигурете им най-вече през периода на интензивен цъфтеж и плодооб-разуване необходимата влага. През септември и октомври им е необходимо сухо и слънчево време, за да узреят плодовете.
Най-подходящи са структурните и богати алувиално-ливадни и ливадно-канелени почви, добри са и наносните. Реагират добре на минерално торене - азотно, фосфорно и калиево, разбира се, и на органичното торене. Най-широко застъпен начин на сеитба у нас е редовият чрез предварително набраздяване на редовете на 70-80 см и дълбочина 8-10 см. Семената се поставят по две на разстояние 20 см или по едно на 10-15 см. Сее се на дълбочина 6-8 см. Почвата се поддържа чиста от плевели. След прецъфтяването на долните съцветия фъстъците се загърлят, за да се образуват плодовете в почвата.
22.04.2012 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020