За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се сега в градината или на полето в редове, на 30-35 см разстояние един от друг. Поникналите растения се прореждат на 25-30 см между тях. На богати и плодородни почви, ако навреме поливате, окопавате и подхранвате, ще получите висок добив и качествена продукция.
Засяването се извършва на етапи - през 10 дни и може да продължи до настъпването на сухо и горещо време през юли и август. Така ще имате зелени растения по-дълго време.
Когато ни потрябва лободата, просто откъсваме листата и оставяме стъблото да расте и да образува нови. Но може да отрежем цялото растение, след като достигне височина 30-40 см.
Наименованието на растението произхожда от гръцката дума Kanna – тръстика, камъш. Към този род принадлежат ефектни листно-цъфтящи растения. В почвата те развиват дебели пълзящи коренища, които при няк...
Класическа украса за хола или зимната градина е фикусът. Най-често се среща фикус еластика - импозантно растение с едри тъмнозелени листа. За да си отгледаме това растение или ако искаме да размножим ...
Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...
Към края на октомври и началото на ноември празът пълни пазара. Той е студоустойчиво растение. Слабите студове и сланите не го повреждат, не са опасни и за способността му да се съхранява. Това позвол...