Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им.
Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си листа. Тогава стъблото се отрязва в основата, листата му се отстраняват и зелчетата се оронват. Използват се веднага или се замразяват, поставени в полиетиленови пликчета. От тях може да се направи и туршия.
Има друг начин. Без да се оронват зелчетата, отрязаните стъбла се оставят на хладно място, където температурата се поддържа около 0°С. Така се запазват свежи два месеца.
Ако растенията не се отрежат, зелчетата се оронват последователно, от долу нагоре по стъблото според годността му. По-горните ще приберете по-късно.
Растения брюкселско зеле, чиито зелчета още не са готови, може да се извадят и да се засадят едно до друго в дълбок парник или в зимника. Зелчетата продължават да се уплътняват. Оронват се, когато е необходимо.
Да се открият акарите е много трудно и е необходима оптическа система - лупа, микроскопи и др. По-лесно се откриват причинените от акари повреди върху растенията, но за съжаление това е възможно, кога...
Когато картофените растения са във фаза бутонизация - цъфтеж, се изостря чувствителността им към влагата. В този период клубените нарастват интензивно и имат най-голяма нужда от вода. През този период...
В рода Цианотис (Cyanotis) са включени около 50 вида листнодекоративни растения. Всички те приличат на много известната у нас традесканция, тъй като са от едно семейство - Cammelinaceae. Най-често се ...
Време е да засадите средно ранният пипер. Той заема обикновено най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Засаждането му става възможно когато почвата се е затоплила ...