Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни репички е сеитбата през септември. Ако закъснеете, през ноември вече рискувате да измръзнат. По това време вегетационният период е около 2 месеца.
Решите ли да засявате зеленчука сега, задължително много добре овлажнете почвата. Избирайте площи с по-рохкава, чиста от плевели почви. Добре е да ги настаните след зелен фасул, краставици, картофи. Използвайте основно сортовете „Сакса" и „Едри червени", които имат по-къс вегетационен период.
Обикновено се правят лехи с ширина 1 - 1,20 м, но може да сеете на равна повърхност. Добре е да ги слагате на етапи през няколко дни, така по-дълго ще имате прясна салата.
Нужни са 3-4 г/кв. м. Ако ги засеете разпръснато, накопавайте на дълбочина 1,2 - 2 см. Добре е да се разпръсне и прегорял оборски тор. Докато поникнат семената, е хубаво да се полива през 1-2 дни, а след това по-рядко. Щом забележите, че листата са надупчени, значи се е появила кръстоцветната бълха. Напръскайте, но с инсектициди, които имат кратък карантинен срок. Готовите кореноплоди се прибират на 2-3 пъти. От 10 кв. м може да получите 15-20 връзки по 10 растения във връзка.
Много важно е още в началото на вегетацията почвата около гладиолите редовно да се окопава. С разрохкването на почвената кора достъпът на въздух до корените се подобрява. Освен с разрушаването на кор...
Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...
Пищните стъбла на гергините, които са покрити с ярки големи цветове, винаги привличат вниманието в градината. Те цъфтят непрекъснато през цялото лято и есента и само суровият дъх на сланите може да ун...
Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...