Градина » Време е да засадите фритиларията

 Време е да засадите фритиларията

Ако искате да се порадвате на цъфтежа на фритиларията, през август трябва да пристъпите към засаждането й. Намерете й слънчево място и не забравяйте да помислите за това, че растенията трябва да се съчетаят хармонично с околните екземпляри на флората. Имайте предвид, че растението става високо от 60 до 100 см, затова разстоянието между растенията не трябва да бъде по-малко от половин метър.
Изкопайте ямка с дълбочина 30-40 см. Насипете дъното с пясък за дренаж на дебелина 10 см и засадете в него луковиците. Тази пясъчна възглавница ще предотврати загниването на корените, което се среща често при фритиларията, ако има застояване на вода около тях. След това запълнете ямката с почва, която предварително сте размесили с прегорял компост.
През пролетта, когато се появят и първите млади растения, подхранете с комбинирани торове. Трябва да имате търпение, тъй като фритиларията може да цъфне чак на втората или третата година.

Съвет: Луковиците на фритиларията нямат защитна люспа и затова много лесно изсъхват. След като се снабдите с тях от магазина, не трябва да ги съхранявате прекалено дълго. Ако нямате възможност веднага да ги засадите в градината, поставете ги в леко влажен пясък.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Побързайте да засеете ранното зеле

Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...

Циненарията цъфти и през зимата

Цинерарията (Cineraria) или познатото още като спореж и сенецио растение е много красиво саксийно цвете, което се използва за украса на хладни и светли помещения. Тя е едно от най-разпространените рас...

Кукуряк мори листните въшки

Кукурякът вече разцъфтя. Освен че е едно от първите цветя, предвестници на пролетта, той е и много полезен за всеки градинар. Не само ще украсява стаята, но и може да го използвате срещу някои неприят...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало