Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по-късен непикиран разсад. Изборът зависи от вас, в зависимост от това как го правите или ако решите да смените традиционната си технология.
Сеитбата на семето за произвеждане на ран пикиран разсад трябва да направите в началото на март в топли парници. Е, ако нямате парници може в топли помещения. Сейте семето на ръка, като семките поставяте на разстояние 4 см едно от друго и на дълбочина 2- 3 см. Качествено ли е семето, трябва да поникне за 3- 4 дни. Два, три дни след поникването младите растения ги пикирате в саксии с диаметър 12- 14 см. Ако нямате, имайте в предвид, че много фирми предлагат съдове за производство на разсад. Тези саксии се предварително нареждат в топли и приготвени за пикиране парници. Самото пикиране извършвате, като растенията изваждате с част от почвата около корените ги поставяте в саксиите, в които е поставено вече торо- почвена смес. Няколко дни след пикирането, когато се образува третия нормален лист се практикува т. н. „скопяване". То се състои в прекършване на върха на младите растения, като целта е да се забави растежа, а да се стимулира по- силна коренова система. За така пикираните в саксии краставични растения е необходимо да полагате съответните грижи като редовно проветряване при хубаво време, поддържане на умерена влажност на почвата и въздуха, поливки при засушаване и т.н.
Без пикиране
За по- късно произвеждане на разсад, когато не предприемате пикиране, засяването става съответно по- късно- края на март, началото на април. То се извършва в топли парници. Поникналите растения ги оставате да се развиват без да се пикират и се изваждат от парника, когато стане време да се разсаждат в градината. Разсадът засаждате върху южните страни, след като е минала опасността от късни слани. Изберете тихо време.
Разсаждането извършвате като в предварително изкопани дупки се поставят краставиците заедно със саксията, ако разсадът е пикиран, или с почва около корените. След това заравяте и притъпквате. Разстоянието между редовете е 1,20 см, а в редовете 60 см. У нас обикновено разсаждането става през май.
Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество...
Ако пак е паднал дъжд, веднага след него напръскайтe зеленчуците срещу мани, алтернария, сиво гниене със системни препарати. Те проникват в растенията и се придвижват със соковете им в низходяща и въз...
На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват ...
Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, перио...