Градина » Глухарчето – плевел, билка или подправка?

 Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха с хвърчилка. Цялото растение изпуска бял, млечен сок. Цъфти от април до август.
Глухарчето съдържа горчивия гликозид тараксацин, слуз, смола, инулин, витамин В2, витамин С, минерални соли, главно желязо и калций, каротиноиди, сапонини, холин, аспарагин и др.
Растението има голяма размножителна способност и често заплевелява площите.
Като билка се използва цялото растение, включително и корените. Може и поотделно. Билката действа жлъчегонно, пичогонно, противоглистно, успокоително и противоревматично. Използва се при заболяване на черния дроб и жлъчката, хемороиди, малокръвие и др.

Селектираните форми

Културното глухарче е произлязло от дивите форми. Като зеленчуково растение се използват форми разпространени в Европа и Азия. Употребяват се свежите листа, от които се приготвят салати или се добавят към други зеленчукови ястия.
Отглежданото глухарче в един и същ посев се реколтира няколко години. Растението презимува много добре. Размножава се чрез семена. Сее се рано напролет на редове с разстояние между тях 25-30 см. Всяка година младите листа ни снабдяват с витаминозна зеленина. Те се изрязват и се навързват на връзки както магданоза. Добре обработената почва, наторена с минерални и органични торове, както и грижите през вегетацията – редовните поливки и навремената обработка, не позволяват да се образуват цветоносни стъбла.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Различавате ли плодните пъпки

По клонките на овощните дръвчета се образуват плодни (цветни) и листни (растежни, дървесни) пъпки. От листните се развиват листа и различните видове нови клонки. Някои от тях (най-вече разположените н...

Жълтият лозов акар

Лозата се напада от няколко вида акари, сред които най-честия е жълтият. Има го навсякъде из страната ни, където с отглеждат лози. Понякога пораженията от него са много чувствителни. С напредването на...

Питахая – що за плод е това?

Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени...

Дойде време за тиквичките

Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...

Начало