Градина » За червени чушки се подгответе още сега

 За червени чушки се подгответе още сега

Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина още от момента на поникването на семената до края на вегетацията. За отглеждането на пипер трябва да се избират дълбоки, пропускливи, влагоемни, топли хумусни почви, богати с хранителни вещества в лесно усвоима форма. Реагира отлично на торене с разложен и полуразрложен оборски тор, особено в комбинация с минерални торове.
При отглеждането на пипер няколко години на едно и също място, той бързо „уморява” почвата и добивите остават ниски. Изискванията към почвената и въздушната влага също са много големи. Най-чувствителен е във фаза поникване и интензивно нарастване на плодовете.

Само чрез разсад

Отглеждането на пипер става само чрез разсад в отопляеми и неотопляеми култивационни съоръжения или на студени лехи.
Ранното производство може да се осъществи само в районите, където последните слани са в началото на май. За останалата част от страната се прилага средноранното и късно производство. За средноранното производство разсадът се произвежда в полутопли парници, без да се пикира. Семената се засяват през март, с посевна норма 8-10 г/кв.м. Покриват се с 2-2.5 см торово-почвена смес. Осигурява се обилна светлина, оптимална температура и влага, редовно проветряване и подхранване с минерални торове. Разсадът се засажда на постоянното място от края на април до 20-25 май.
При късното производство разсадът се произвежда в студени лехи, на добре огрявани от слънцето и запазени от студени ветрове места. Засява се през април.

Сади се на редове

Разсаждането е към края на май, но не по-късно от15-20-ти юни. Растенията се слагат в редове с разстояние 60-80 см, а вътре в реда в зависимост от сорта. Едроплодните сортове – ратунди и капии, се засаждат на 20 до 25 см в реда, като се поставят по 2 растения в гнездо, а всички останали сортове на 12-18 см, по 1 растение в гнездо. Разсадът се засажда на дълбочина до първите листа, на 1/3 от дъното на браздата от източната или южната й страна. Тази дейност се извършва през по-хладните часове на деня и се полива за прихващане. Със следващата поливки не се бърза. При засушаване и високи температури и при късното производство се полива след 4-6 дни, когато се засаждат нови растения на мястото на загнилите. До формирането на завръзите поливки се извършват през 12-14 дни. Нуждата от влага нараства с настъпване на плододаването. Извършва се 2 или 3 окопавания, като с първото се прави леко загърляне на растенията и подхранване с амониева селитра - 20-30 кг/дка. След оформяне на първия завръз се извършва последното окопаване и подхранване със същото количество азотен тор.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Какви зеленчуци да гледаме в лозето?

Мнозина в дворната градина са си насадили лозе. Но няма много място за още растения. Можем ли да използваме тировете между главините? В междуредовото разстояние на лозето може да си засадите лук и к...

Помислете за летния магданоз

Добре е да ви е винаги под ръка в дворната зеленчукова градина, а имайте предвид, че от летните посеви се постигат от най-доброкачествените добиви. Летният посев осигурява свежи листа още през есента,...

Заразените картофи първо се пръскат

Ако по цялата площ картофите са поразени от мана, седмица преди изваждането им трябва да се обработят с разтвор от син камък (20 г на 10 л вода). След това стъблата се отрязват, изнасят се извън гради...

Какво представлява мостовото присаждане

Мостово присаждане се прилага при наличието на т. нар. мразобойни петна. Те се получават от резките температурни колебания в края на зимата. При силно нагряване на стъблото през деня се активизира сок...

Начало