Градина » Погрижете се за алабаша

 Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето. Заради високото съдържание в стъблоплодите на аскорбиновата киселина това зеле по право се нарича северен лимон. Съществуват много начини за приготвяне на алабашът. Можете да го варите, да го печете, да го мариновате, да го консумирате в свеж вид.
Можете да оцените алабаша, само ако изберете подходящият сорт.
Алабашът, както и другите видове зеле, е много взискателен към влажността на почвата, нуждае се от добра осветеност. Освен това младите растения често се повреждат от насекоми и стъблоплодите се деформират или не се образуват изобщо. Трябва да обърнете внимание на това при безразсадното отглеждане на културата. Болшинството сортове могат да се засяват в различни срокове, но има и такива, които имат склонност към преждевременно стрелкуване. За това могат да способстват също така и засушаването, плевелите и други неблагоприятни фактори.
При правилно планиране на посева можете да организирате своеобразен конвеир за производство на алабаш – от началото на лятото до късна есен. Понякога, за да съхраните сеитбооборота на участъка, тази култура се засява в междуредията на късното белокочанно зеле и от една леха се получава реколта от две култури.
Засаждането на алабаша зависи от големината на стъблоплода, който се формира, но може да бъде 60х30 или 60х40 см. Най-важното обаче е да не допуснете прерастването на стъблоплодите. Обикновено най-вкусните с нежно плодово месо са с диаметър до 50 см, с маса от 80 до 100 г. При големите, прераснали стъблоплоди вътрешната част са груби, става влакнеста, което може да разочарова неопитните градинари.
Алабашът се съхранява в хранилище или в мазе с ниска положителна температура до 1-2 градуса. Подготовката включва изрязването на всички листа, като се оставят дръжки с дължина 1-2 см и връхната розетка от листа, която ще ви служи като индикатор на свежестта. Трябва да се постараете да използвате реколтата колкото се може по-скоро, тъй като съхраняемостта на стъблоплодите не е висока.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бакла се сее сега

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, това може да направите сега - в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска ба...

Как да съхраните незасадените фиданки

Не е изключено поради влошаване на времето да не засадите всичките дръвчета, които сте купили. Когато се налага да почакате до прогнозираното хубаво време след някои и друг ден, може да ги съхраните, ...

Защо сернистата киселина подобрява виното

Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...

Пролетна резитба на малините

Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...

Начало