За доброто развитие и растеж на зеленчуците голямо значение има срокът на сеитбата. Той зависи и се определя така, че вегетацията на растенията да минава при най-благоприятното съчетание на климатичните фактори. Според срока за сеитба зеленчуците могат да се сеят през пролетта, лятото, есента и предзимно.
Сеитбата през пролетта започва веднага щом стане възможно да се работи на полето. Обикновено това е февруари и началото на март. За да поникнат дружно семената, по това време трябва да се засява на много добре подготвено място още през есента или още в зимните месеци.
Най-рано се сеят студоустойчивите култури - лук, грах, моркови, магданоз, репички, спанак. По-късно, когато почвата се затопли и достигне до 10 градуса, а опасността от слани е отминала, се засяват по-топлолюбивите - домати, фасул, краставици, дини, пъпеши.
Дълбочината - според размера
На каква дълбочина да са семената, зависи от типа и обработката на почвата, срока на сеитба и изискванията на семената. На дълбочина 1-3 см се пускат дребните семена на лука, доматите, зелето, морковите, салатата. На 3-4 см - средно едрите - на краставиците, дините, пъпешите, спанака. Едрите семена на фасула, баклата, граха, тиквите да са на 4 - 6 см дълбочина.
Пролетните посеви обикновено не се нуждаят от поливане, но то се налага, когато настъпи силно засушаване.
Обикновенната краставична мозайка е вирусна болест, която напада растенията във всяка възраст. Признаците се появяват по младите листа, те са по дребни, грапави, мозаечно прошарени, завити по перифери...
При отглеждането на кактуси особено внимание трябва да се отдели на избора на подходящи саксии. Сухият въздух на жилищните помещения и ограниченото пространство с добра осветеност ни карат да избягвам...
При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...
Дойде време за резитба на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От резитбат...