26.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4251  |   0  
Предзимно засаждане на главестото зеле
В райните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използват само определени сортове, които притежават много добра зимоустойчивост. Продукцията от предзимното засаждане се прибира рано през следващата пролет, обикновено през май. В районите на Петрич и Сандански зелките стават готови още към края на април.
Ако сте си засели разсада през септември, както ви препоръчахме, сега вече ще е готов за засаждане. Благоприятният срок е от средата на октомври до първите дни на ноември. За да презимуват добре, за разсаждане на открито се избират само здрави и силни растения, с дебели стъбла и добре развита коренова система.

Избира се закътано и добре огрявано от слънцето място

Подготовката на почвата започва с доброто наторяване. Когато на предвидената площ, през годината не е внасян оборски тор, сега трябва да се натори. Използва се полуугнил или угнил тор (300-350 кг/100 м²). Добре е да се направи и минерално торене с по 4-5 кг суперфосфат и 2-3 кг калиев тор, или 10-15 кг дървесна пепел. След това местото се изорава или прекопава дълбоко с права лопата и се оформят бразди през 50-60 см.
Предварително разсада се подготвя, като коренчетата се подрязват, а листата се съкращават до около 1/3-та. Разсажда се ниско в долната част на тира, през 30 см в реда, на дълбочина до първия лист, без да се засипва вегетационния връх. Може да се направи и шахматно от двете страни на кавала. След засаждането се притискат добре в почвата, с помощта на садилото и веднага се полива. За да успеят да презимуват, растенията трябва добре да се вкоренят и да развият розетка от 6-7 листа. За това усилията се насочват към доброто вкореняване. Това налага през ноември да се направи сравнително плитко окопаване и подхранване с амониева селитра и суперфосфат (по 1-1,5 кг/100 м²). Растенията се загърлят внимателно - без да се засипва вегетационният им връх.
Отглеждането през зимните месеци е както при зимуващите марули и главести салати. При много силно застудяване може да се покрият с полиетилен. Към края на февруари в топъл и слънчев ден се прави подхранване с 1-1,2 кг амониева селитра и леко разрохкване, а ако са били покрити с полиетилен се окопават плитко. През април процедурата се повтаря.
11.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023