27.09.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  6180  |   0  
Едногодишният лук се сее след Трифоновден
Обикновената практика е лукът да се отглежда като двегодишно растение. През първата година от засетите семена се получават дребни луковички, известни като арпаджик, а през втората година те се засаждат, за де се получат едри луковици, така нареченият лук глави или сух лук. Вие спокойно може да съкратите този дълъг период. Необходимо е само да имате семена от подходящи сортове и да ги засеете през втората половина на февруари, най-късно до 15 март.
Подходящи за едногодишно отглеждане на лук са сортове като Тримонциум, Пионер, Конкурент, Юбилей, Пловдивски червен и др.
За да избегнете неприятностите при обработката на почвата и грижите за растенията, изберете отцедливо място и пригответе висока около 15 см равна леха. Семената засейте в браздички, оформени през 30 см една от друга. Те трябва да са дълбоки 3-4 см, което е и дълбочината на сеитбата. По-плитко или по-дълбоко засетите семена не поникват. По дължината на една леха се оформят 4 браздички. Ако ще засявате повече, на 60 см от първата леха оформете втора, след нея трета и т. н. Засявате ли по 6 до 8 г семена на 10 кв. метра, ще постигнете нормална гъстота.
Грижа от сеитбата до прибирането на реколтата ще ви е опазването на посева от плевели, болести и неприятели. Лукът е влаголюбиво растение, но засят рано използва влагата от почвата и от валежите до настъпването на лятното засушаване. При нужда поливайте.
16.02.2015 г. / Галина Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020