26.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4337  |   0  
Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията
Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производството може да се осъществи като ранно зимно-пролетно и като есенно производство. За зимно-пролетното производство се използват сортове, чиито плодове са дълги (над 30 см), с маса над 300 г, тъмнозелено оцветени, с гладка повърхност, с правилна форма и по-малка шийка.

Разсаждат се след месец

За ранно производство семената се засяват до края на октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след това. Плододаването започва в края на декември и продължава до края на юни. Основният недостатък при това засаждане е, че вегетацията протича през най-студените месеци и при най-ниска интензивност на слънчевата радиация, поради което се налага да се правят много високи разходи за отопление на оранжериите.

Обеззаразете

За производството на разсад се използват торо-почвени смески от добре разложен оборски тор и структурна средно тежка почва в съотношение 2:1. Добре е торо-почвената смес да се обеззарази. Освен торо-почвена смес може да се използва смес от минерални субстрати (перлит, вермикулит и др.). Сеитбата се извършва 30-35 дни преди определения срок за засаждане. Преди сеитба семената се накисват в 10% разтвор на перхидрол за 20 минути, след което се промиват в течащо вода за 20 минути и се просушават. Семената се засяват в сандъчета с торо-почвена смес редово на разстояние 5х4 см. След сеитбата се покриват с 1-1,5 см от същата смес, като се уплътнява леко.

Трябва да поникнат на топло

Най-подходящата температура за поникване на семената е 25-27 градуса. По-ниските температури забавят поникването. След като поникнат растенията, температурата в сместа се намалява на 20-21 градуса. Въздушната температура през деня в слънчево време е необходимо да се поддържа в рамките на 20-22 градуса, в облачни дни – 18-20 градуса, а през нощта – 16-18 градуса. Във фаза котиледони растенията се пикират в пластмасови саксийки, напълнени с торо-почвена смес. Саксийте се нареждат върху полиетиленово фолио, което изолира растенията от почвата. След пикирането растенията се поливат с хладка вода. Въздушната температура след прихващане на растенията се поддържа 22-25 градуса в слънчеви дни и 18-20 градуса в облачни дни и през нощта. Почвената температура трябва да е около 20 градуса.
27.10.2014 г. / Димитрина Петрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023