Градина » Карфиолът може да нараства и след прибирането му

 Карфиолът може да нараства и след прибирането му

Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма да помогнат. Но начин все пак има. Стига да не са съвсем, съвсем дребнички. Трябва да са направили поне 100 грама и да са добре облистени. Не ги изрязвайте с нож от корена, а ги изкопайте с малко повечко почва. В този им вид може да ги настаните на подходящо място. Такова е парникът за отглеждане на ранния разсад. Ако нямате парник, изкопайте в градината трап с необходимите ви размери. В парника или в изкопания трап ги наредете плътно една до друга, без да ги почиствате от листата. Важно е също запазената почва около корените да е влажна и затова полейте, ако се налага. Покрийте ги с подходяща плътна завивка, за да не пострадат от ниските температури. Не е нужно покривката да е прозрачна. Може да си послужите с рогозки, платнища и други подобни материали. Карфиолът вече не се нуждае от светлина, напротив, на тъмно главичките остават нежни и снежнобели, което е и целта. Главичките ще наедреят за сметка на хранителните вещества, които все още са в листата.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Косете моравата според правилата

Косенето влияе стимулиращо върху гъстотата, устойчивостта и дълговечността на тревната площ. Интензивно поддържаните треви не бива да се оставят по-високи от 10 до 12 см. При луксозно поддържаните мас...

Как да се избавим от мъхнатия бръмбар?

Това досадно насекомо се храни с цветовете на много растения, предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може...

Джанката е добра подложка за кайсията

Джанката се използва нашироко като подложка за кайсията. Някои дори я използват и за формиране на стъблото на дървото, като присаждането се извършва на височина 60-70 см. Стъблото от джанката е по-уст...

Зелен фасул виси на низи

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Начало