Градина » Как се прави хубав червен пипер?

 Как се прави хубав червен пипер?

Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) лют, ще можете да си направите хубава мляна подправка. Тя може да се получи от сортове пипери с тънко месо и много багрилни вещества. Голямо значение за направата на добър млян червен пипер има сушенето на чушките.
Добре узрелите чушки, може и позавехнали, но здрави, се нанизват на подходяща за целта връв през основата на дръжките във вид на низи. Окачват се на сенчесто и проветриво място под навес със северно изложение, за да не се излагат на прякото слънце. Освен на низи подбраните чушки могат да се сложат в мрежи отново на сянка и въздух. Чушките могат да се сушат наредени на тънък пласт и в щайги. След като се изсушат добре, чушките се поставят във фурна при температура 55-60ºС, като се държат там докато станат твърди и чупливи. После грубо се натрошават и се мелят. Получената смес се пресява и се слага в подходяща опаковка на сухо място.

Автор: Йорданка Стефанова

Представяме Ви:

Подхранвайте спанака внимателно

Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...

Въшки нападат зокума

Зокумите се нападат рядко от болести. От неприятелите обаче много често се срещат щитоносни въшки. Почерняването е именно последица от такова нападение. Въшките се настаняват по кората на стъблото, кл...

Как да прилагаме несъвместимите препарати?

Въпросът засяга случаите, когато срещу даден неприятел се правят голям брой пръскания, при което се препоръчва да не се прилага дълго един и същ препарат, а да се редуват препарати с различен химическ...

Отгледайте си див чесън

Дивият чесън е многогодишно луковично тревисто растение от семейство Liliacea-Лилиецветни. Известен е още със синонимите левурда,мечи лук. У нас се среща по високите части на нашите планини, по вла...

Начало