26.10.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  8127  |   0  
Изненадайте гостите с оригинална ракия
Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен.

Ловджийската ракия има парлив вкус

Специфичен за нея е подчертаният лютив (парлив) вкус, дължащ се на екстракта от изсушени люти червени пиперки. За целта стритите около 100 г пиперки залейте с 3-4 пъти повече гроздова ракия и оставете да престои така около седмица. Готовия екстракт прецедете и от него прибавете към ракията, определена за ароматизиране, като постепенно увеличавате количеството на екстракта до момента, в който лютивият вкус ви задоволи. Прибавете и малко горена захар (карамел) за оцветяване.

Билкова гроздова

За 10 л ракия се използва смес от следните билки и благоухаещи растения: лавандула - 60 г, корени от валериан - 24 г, лазаркиня - 47 г, лайка - 15 г, липов цвят - 65 г, кориандър - 35 г, равнец - 25 г, и индийско орехче - 15 г. Изсушените и раздробени билки се заливат със силна гроздова ракия от 45 об.% (градуса) алкохол или с водно-алкохолен разтвор със същото алкохолно съдържание. Съотношението на билките и алкохолната течност е 1:10. Настойването продължава минимум 15 дни при често разбъркване. Полученият екстракт се отделя от билките, които леко се пресоват през тензух и се смесват. Билковатата смес се прибавя постепенно при съответна дегустация, докато ароматът и вкусът удовлетворят стопанина.

Плодова ракия е билки

Сместа за 10 л ракия е съставена от по 10 г корени от сладка папрат, стръкове от балканска чубрица, босилек, зърна карамфил, листа мента и по 20 г стръкове от риган, стръкове от червено подъбиче, цвят от червен кантарион, цвят от жълт кантарион. Обработката на билките и растенията става по същия начин, описан при приготовлението на билковата гроздова ракия.

Анасонлийката е като мастиката

Тя е със силен аромат и вкус на анасон и наподобява мастиката. Получава се по два начина:
При първия (топъл) начин анасоновото семе (резене), по един грам за всеки килограм материал (джибри или плодови каши), се прибавя в казана, като добре се разбърква. През дестилацията водно-алкохолните пари увличат етеричното масло от анасоновото семе и то преминава в бъдещата ракия-анасонлийка. Стремете се да произведете ракия поне около 50-градусова, което е характерно за този вид напитка.
Анасонлийка може да се получи и при двойна дестилация на гроздова или плодова ракия. При зареждане на казана ракията се разрежда с вода до около 30 градуса. Семената на анасона се поставят 6 торбички от памучен плат в количество 2-3 кг за 100 л ракия.
Вторият начин е по-лесен и по-бърз. Използва се анасоново масло (анетол) - по 0,6 г на всеки литър ракия. Анетолът, който се продава в аптеките и билковите магазини, се разтваря предварително в малко спирт или много силна ракия и при добро разбъркване се прибавя в цялото количество ракия. Подобно на мастиката при прибавка на вода побелява.
20.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020