Градина » Как да познаем качествените лозички

 Как да познаем качествените лозички

Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Лозите трябва да са на снопчета по 25, да са пломбирани от съответния контролен орган и да имат етикет, върху който е изписан официалният сертифициращ орган. Там трябва да присъства и номерът на партидата, видът, сортът, категорията, количеството, броят и държавата производител. В зависимост от категорията на лозовия посадъчен материал, етикетите на всяка една категория е с различен цвят. За предбазовият материал той е бял с диагонална виолетова ивица, за базовият той е бял, за сертифицирания е син, а когато е тъмножълт, означава, че той е стандартен. Качественият за засаждане материал трябва да има дължина на стъблото от 28 до 34 см, а едногодишният зрял летораст, когато е един, трябва да е с дължина не по-малка от 15 см, а когато са два, не по-малко от 12 см. В основата си лозите трябва да имат най-малко 3 добре развити корена с дължина на здравата част не по-малко от 7 см. За присадените вкоренени лози е много важно да имат здрава кръгова спойка. При огъване на мястото на срастването не трябва да се чупят или да се появяват пукнатини. Гледайте присадникът и подложката да бъдат здрави, без наранявания, без тъмни петна под кората и туморчета. Здравите пъпки се виждат като зелени конусчета. Ако са кафяви или черни, пъпките са повредени. При обелване на кората ликовата тъкан трябва да е свежо зелена. Хубавите корени са млечнобели и влажни, а ако са кафеникави, то те са повредени.

Автор: Стоян Цанев

Представяме Ви:

Защо ми боледува мушкатото?

Имам близо 20 саксии с мушкато. Част от тях тази година зарових в земята, както се препоръчва в някои статии, а други оставих на повърхността. Листата на заровените обаче започнаха да жълтеят, макар и...

Унищожете гнездата на бялата овощна пеперуда

Напоследък тя не предизвиква безпокойство, но опасността си съществува. Напада всички овощни видове, в т. ч. и лозата. Вредят гъсениците, като изгризват пъпките и листата. Бялата овощна пеперуда (Ap...

Кога да приберем зимния чесън?

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Затоплете градината с подръчни средства

Всеки стопанин е наясно, че пролетният ден година храни, или колкото по-рано засадиш – толкова по-рано ще береш. Какво може да се направи, за да „дойде” пролетта по-рано. Всички знаят, че черните те...

Начало